Concentració de treballadors del grup de comunicació Vodafone a Catalunya per mostrar l’oposició al pla de la multinacional que preveu fer una forta reducció de plantilla. L’acció s’ha fet davant la seu territorial de l’empresa a Catalunya, situada al Portal de l’Àngel de Barcelona.
Vodafone va comunicar als representants dels treballadors la seva intenció de reduir plantilla inicialment en 1.200 persones de les 5.190 que la societat té a Espanya. La xifra inicial s’ha modificat, de manera que l’empresa planteja ara 1.125 sortides. D’aquesta quantitat a Catalunya corresponien inicialment 211 baixes, però després de dues setmanes de contactes fruit de la negociació de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), l’empresa ha reduït la quantitat en 75 treballadors i treballadores, de manera que actualment hi ha sobre la taula 141 sortides de la companyia, segons explica Diego Gallart, portaveu de la Unió General de Treballadors a la societat. Vodafone té a Catalunya 511 empleats, mentre que al conjunt de l’Estat la plantilla és actualment de 5.190 operaris.
A la concentració de dilluns, 11 de febrer hi han participat a Barcelona els secretaris generals de la UGT, Camil Ros i de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que han donat suport als seus companys. Aquests dos sindicats tenen majoria al comitè d’empresa de Vodafone, junt amb una altra organització de caràcter corporatiu.
Es manté una certa regionalització
“L’empresa ha reduït, després de dues setmanes de negociació, la xifra inicial de baixes. Per tant, a Catalunya ens planteja 141 sortides després d’acceptar que es mantinguin 75 llocs de treball destinats inicialment a ser extingits”, diu Diego Gallart. El canvi s’ha produït després que la direcció acceptés renunciar a una centralització d’activitats que havia dissenyat al principi. Es manté, doncs, una estructura regional amb tres zones, la formada per Catalunya, País Valencià i Illes Balears, i les de les zones nord i sud d’Espanya.
On no hi ha acord és en les condicions amb què sortirien els treballadors afectats per l’ERO. L’empresa ofereix unes indemnitzacions equivalents a les d’un acomiadament improcedent, més un 25% de sortides voluntàries però amb dret de veto sobre les peticions que es presentin. Concretament, els acomiadaments rebrien 45 dies per any treballat fins al 12 de febrer de 2012 i la resta fins a la data de la sortida es pagaria a 35 dies per any treballat, amb un màxim de 24 mesos.
“Aquestes posicions són inacceptables”, explica Gallart, que considera que hauria de primar la voluntarietat i en el cas de les sortides forçoses es tractaria de millorar la indemnització, afirma el portaveu de la UGT. També apel·la a responsabilitat social de la companyia per intentar reduir la xifra de sortides, atès el fet que fa poc s’havia aplicat un pla de baixes incentivades, que va reduir la plantilla en 200 persones.