Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La mort d’una treballadora del servei de neteja de Barcelona en plena onada de calor ha activat totes les alarmes sobre les condicions laborals dels treballadors dels serveis públics que fan la seva feina al carrer.
La treballadora Montse Aguilar, de 51 anys, va morir dissabte a casa seva després de treballar de 14.30 a 21.30 hores al barri Gòtic. L’autòpsia ha de confirmar si la mort s’ha produït o no per un cop de calor. L’Ajuntament de Barcelona no obrirà una investigació perquè, argumenta, l’empresa concessionària del servei, FCC, complia el protocol establert per la calor.
El Comitè d’Empresa i el sindicat UGT demanen al consistori i a les empreses que apliquin més mesures preventives per pal·liar els efectes de la calor en els treballadors de neteja. I recorden que a Ciutat Vella hi ha molt poques zones d’ombra.
Segons fonts sindicals, dissabte la treballadora va fer el seu torn “amb normalitat” i no consta que comuniqués a ningú que es trobés malament. Es desconeix si tenia patologies prèvies. Segons informa el diari El País, Montse Aguilar es va trobar malament al llarg de la jornada laboral: “Ho testifica la seva mare, a qui li va explicar, en arribar a casa, que havia transmès aquest malestar a l’encarregada del torn de tarda a Ciutat Vella, on netejava. I ho ratifica, sobretot, un missatge de WhatsApp que va enviar a un amic que va voler saber com portava la calor. Montse ho va enviar tot just 20 minuts abans de desplomar-se a casa i morir a l’acte”. El contingut del missatge, explica El País, deia: “Hola, carinyete. Perdó per no contestar abans, és que he tingut una tarda molt dolenta. No només per la merda que hi ha, és que pensava que em moria, em ve uns mals de braços i pit i cervicals”.
Comissions demana canvis de protocol
Arran dels fets, l’Ajuntament s’ha mostrat disposada a modificar els horaris de treball. Per exemple, l’empresa encarregada de netejar les platges va canviar els horaris fa dos anys perquè de 12.00 a 16.00 hi hagués menys exposició al sol.
Comissions Obreres ha comunicat que a través dels seus delegats i delegades a l’empresa, “ha iniciat gestions per recollir tota la informació necessària per aclarir les circumstàncies del cas i assegurar-se que s’hagin aplicat totes les mesures de prevenció de riscos laborals establertes”. CCOO recorda que la prevenció és fonamental per garantir la seguretat de les persones treballadores, especialment en sectors exposats a condicions climatològiques extremes.
El sindicat instarà, en els propers dies, “les empreses dels sectors afectats a revisar de manera urgent els protocols d’actuació en episodis d’onades de calor”. Per això vol acordar mesures “com l’adaptació dels horaris i torns de treball, la planificació de rutes amb punts d’hidratació i zones d’ombra, i la verificació de la climatització dels vehicles de treball, entre d’altres”. Tots els partits de la oposició municipal han demanat més mesures de protecció.