Milers de dones de totes les edats i també homes solidaris es van manifestar el 8 de març pels carrers de Barcelona. El motiu genèric la reivindicació del 8 de març com a jornada internacional de la dona treballadora. Però es pot dir que hi havia tantes causes com a persones.
La vaga laboral del 8 de març s’ha notat especialment en el transport públic i també en l’ensenyament. El comerç ha obert amb normalitat i la presència de piquets ha estat poc nombrosa.
La coincidència del 8 de mar amb la primera jornada de vaga del sector de la neteja a Catalunya va centrar durant el matí la mobilització protagonitzada per CCOO i UGT.
El transport, clau en jornades de mobilització, ha patit alteracions. A Rodalies circulava només un cada tres trens. A Metro, s’han respectat els serveis mínims i, segons CGT, durant l’aturada han funcionat el 50% dels combois. A Ferrocarrils de la Generalitat s’han produït talls puntuals en el trànsit a causa de la presència de vaguistes en algunes estacions. Els sindicats que convocaven tota la jornada no han fet valoracions globals, tot i que consideren la mobilització un èxit.
La vaga convocada per CCOO, UGT i USOC, de dues hores per torn, ha tingut un efecte pràcticament total a la universitat i també a ensenyament mitjà, on en mots casos l’aturada ha durat tot el dia. Alta incidència també a administració pública i a sanitat l’aturada de dues hores hauria estat seguida, segons CCOO entre un 75% i un 80% amb compliment dels serveis mínims, A la indústria, més de 500 comitès d’empresa s’havien compromès a parar, tot i que es fa difícil d’avaluar perquè l’acció es podia fer per torns. L’aturada gairebé no s’ha notat en el comerç, un element que visualment té importància durant les vagues generals.
També en els mitjans de comunicació la incidència ha estat molt alta: la vaga de les periodistes ha tingut gran seguiment.
CCOO i UGT han convocat una manifestació des de la plaça Urquinaona de Barcelona fins a la plaça de Sant Jaume. El col·lectiu de dones és majoritari en el sector de la neteja i això s’ha notat as la marxa. Junt amb aquest grup hi havia també el col·lectiu de dones migrants que han constituït una plataforma per reclamar la ratificació per part del govern espanyol del conveni 189 de l’OIT, que equipara els drets de les treballadores de la llar amb els dels que estan donats d’alta en el règim general de la Seguretat Social.
Segons fonts sindicals, la vaga de 24 hores de la neteja ha tingut un gran seguiment. CCOO ha assegurat que el sector de la neteja d’edificis pràcticament s’ha aturat, amb exemples destacats com l’Aeroport de Barcelona, SEAT, Nissan, grans hospitals, col·legis i dependències de molts ajuntaments.
Neteja en lluita
Els treballadors i treballadores de la neteja afirmen que no poden seguir perdent poder adquisitiu, ni renunciar a drets ja aconseguits i establerts en el conveni, tractant-se d’un sector cada vegada més precari.
CCOO i UGT han convocat 5 dies de vaga en el de la neteja d’edificis i locals de Catalunya, els dies 8 de març, 3 i 4 d’abril i 14 i 15 de maig.
A la plaça d’Urquinaona moltes de les manifestants de la neteja duien motxos al capdamunt de les banderes o fins i tot com a perruca: «Hoy no limpiamos, mañana ya veremos», «ea, ea, ea, el motxo se cabrea» i altres, deien a crits. A l’arribada a Sant Jaume, les manifestants de la neteja l’han omplert. I poc després encara s’ha atepeït més el recinte amb una segona manifestació que des de Via Laietana ha convergit en el mateix punt: eren dones de diferents indústries.
A la plaça han parlat els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco i de la UGT, Camil Ros. Més tard ho han fet les responsables de la dona de les dues organitzacions: Alba Garcia i Eva Gajardo.
Javier Pacheco, líder de CCOO afirmava a plaça de Sant Jaume: «som capaços de dur a terme la tasca de situar les dones en el lloc al qual els correspon, en una societat amb justícia social i igualtat. Avui la suma de les reivindicacions feministes i sindicals conflueixen en aquesta gran mobilització per fer que aquest sigui un dia històric. Hem estat setmanes ocupant l’espai ideològic i patriarcal que deixava les dones en un segon pla. S’ha de dir que no hi ha marxa enrere en el camí cap a la igualtat de la dona. No hem d’afluixar fins a aconseguir que el segle XXI sigui el segle de les dones», ha assegurat.
Camil Ros: «la mobilització, les vagues convocades, les concentracions i la manifestació a la tarda seran una demostració de què això ha de canviar. Avui podem dir que hem guanyat el discurs. Ara cal aconseguir que la política canviï les lleis i que obliguin a la igualtat real. Teníem una llei d’igualtat molt maca, però vist que el mercat de treball i les empreses de més de 150 treballadors que tenien obligació de fer plans d’igualtat no han canviat substancialment la igualtat dins de les empreses. Necessitem lleis que obliguin», ha dit.
A les principals ciutats de Catalunya durant el matí s’han fet concentracions i manifestacions en favor de la igualtat i contra la bretxa de gènere.
En el conjunt de l’Estat es considera que han seguit les consignes de mobilització 5,3 milions de treballadors i treballadores, segons els sindicats majoritaris.