El Centre Especial de Treball (CET) Arapdis, situat al barri de Gràcia de Barcelona i que havia arribat a ocupar unes 200 persones, ha tancat fa una setmana i busca en aquests moments un lloc per a què les persones amb problemes de salut mental als quals donava feina tinguin un aixopluc o un lloc on anar, segons han explicat a Diari del Treball responsables de l’entitat.
El CET, que forma part de la Fundació de Serveis d’Inserció Sociolaboral Arapdis, va entrar en un concurs de creditors voluntari l’octubre de 2017. Ara la situació ha empitjorat. S’han acomiadat els gairebé 135 treballadors i monitors que operaven en les diverses branques productives de l’entitat: bugaderia industrial, restauració i càtering i serveis generals com ensobrat de correspondència o repartiment de fulletons. Més endavant s’entrarà en el procés de venda de la maquinària i finalment es liquidaran els locals, situats al carrer Verntallat i en un magatzem industrial a la Via Trajana on hi ha el taller de bugaderia.
Inicialment Arapdis funcionava a partir d’una associació, però l’any 2014 es va crear una fundació que és la figura jurídica que ha gestionat des d’aleshores tota l’activitat econòmica. L’associació es manté de manera independent i s’ocupa dels aspectes terapèutics. Arapdis és l’acrònim d’Associació per a la Rehabilitació i Adaptació de Persones amb Disminució de la seva capacitat d’Integració Sociolaboral. El seu fundador i durant molts anys president és el psiquiatra Ramon Blasi.
El CET Arapdis és un dels més significatius entre els que tenen cura de persones amb malalties mentals a Catalunya. Els seus orígens cal buscar-los en l’associació creada fa 28 anys per Blasi. «Es va voler donar un tractament integral a la malaltia mental complimentant-ho amb donar ocupació a les persones», explica Vicenç López, president del patronat de la fundació.
L’any 2014, segons López, es van detectar els primers problemes econòmics. «Tenien a veure amb retards en el pagament de la subvenció del 50% del salari mínim per als malalts, que contempla la llei i també de l’ajut destinat als monitors i personal de suport». Aquests ajuts els atorga la Generalitat amb fons estatals. «Cal pensar que aproximadament el 95% dels treballadors són malalts mentals crònics en grau sever i la resta tenen alguna minusvalidesa física, a més dels que s’encarreguen de fer el monitoratge», explica el responsable de la fundació. Aquell 2014, el departament de Benestar i Família, que aleshores dirigia Neus Munté, ja va revocar unes subvencions concedides dos anys abans a l’associació per irregularitats en la justificació.
El retard en els pagaments per part de l’Administració catalana es va arrossegar fins a desembre de 2016 quan la Generalitat va fer la resolució de pagament de les subvencions que en el cas de la fundació es va cobrar el gener de 2017. Però la situació no va millorar. S’havia hagut de recórrer al crèdit i s’havien fet inversions per fer més rendibles els tallers, «s’ha de tenir en compte que també es competeix amb empreses normals» afirmen els responsables d’Arapdis. Com a mesura d’urgència que es van haver de fer retallades en els salaris i més tard es va fer una primera reducció de personal, d’unes 35 persones.
«Vam intentar solucionar els problemes i vam parlar amb la Generalitat. Però no hi va haver manera d’aconseguir les ajudes o subvencions que necessitàvem amb urgència», diu López. Junt amb els problemes es van consultar alternatives, com les de fusionar-se amb altres CET. En aquest sentit López explica que «ens trobàvem amb propostes poc adients pel tipus d’entitat que som i a més en alguns casos les ofertes estaven vinculades amb empreses convencionals. Això feia que no es poguessin acceptar, tenint en compte que els nostres treballadors són malalts».
Com la situació econòmica es va anar deteriorant, la fundació va decidir el març passat presentar un pre-concurs de creditors el març de 2017 per uns deutes «de centenars de milers d’euros» que l’entitat tenia amb proveïdors, diu López. Paral·lelament es va intentar que des de la Generalitat s’avancessin subvencions de l’exercici per a equilibrar la situació, però això no es va produir. Finalment a l’octubre es va formalitzar el concurs de creditors.
Consultat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha explicat que «la Generalitat ha pagat totes les subvencions a què es van presentar els CET corresponents al 2017, cosa que inclou Arapdis». No obstant això, recorda que «a partir d’octubre d’aquell any, com la fundació Arapdis va presentar concurs voluntari de creditors, l’administració pública no pot donar a partir d’aquell moment més subvencions, com diu la llei». Tanmateix des del Govern es considera que en la problemàtica d’Arapdis hi pot haver qüestions internes que no defineix.
Com l’ofec econòmic ha continuat, a la fundació «no vam tenir altra sortida que comunicar a les famílies dels treballadors que es tancava», afirma López. Ara, la tasca de l’entitat és intentar que els afectats per invalideses puguin acollir-se al suport de la Seguretat Social. La resta, aproximadament unes 110 persones, seran acomiades i passaran a cobrar el subsidi d’atur. «Estem mirant amb la Generalitat de recol·locar en altres centres aquelles persones que altrament podrien veure’s en exclusió social», diu López. Per això s’ha creat un comitè que estudia cas per cas. Cal dir que aquells treballadors amb una sortida més fàcil havien marxat abans i els que queden són els que tenen problemàtiques més complexes.
Alguns pares consultats han fet arribar a Diari del Treball el seu desassossec perquè el tancament ha estat molt ràpid i, ateses les malalties dels treballadors, si no es troba un lloc on puguin mantenir el tipus de vida activa que fins ara feien la seva salut podria empitjorar.
32 comentaris
Sin palabras una vergüenza lo que hace Generalitat, se de que va el tema y Generalitat no a cumplido sus promesas
La Generalitat siempre pago. El dinero (10.000.000 de EUROS) que que el sr BLASI cobro no lo destíno a los enfermos sinó que se lo quedo EL.
el comentario anterior SEGURO que lo ha hecho el sr Blasi. El USURERO que se ha quedado con las subvenciones sin invertir ni un solo centimo de euro en los enfermos.
Tomeo ferrer quan t’ha pagat el Blasi per fer aquest article tan convenient per a ell?
Arapdis – Dr BLASI. El Departament de Benestar i Família de la Generalitat Catalunya le dejo de pagar las subvenciones que recibio a razon de 400.000 EUROS al ano durante 25 anos, sumando un total de 10 MILLONES de euros por aportar justificantes falsos, ya que ese dinero sé empleo en la construccion del CIS centro privado y la compra de varios inmuebles y no a los enfermos a los que iba destinado a los que se pagava con las subvenciones del Dep de Treball cuyo importe era muy inferior .
Arapdis-Dr.BLASI, para comprovar los datos de mi anterior comentario solo se tiene que mirar los DOGC desde el ano 1989 hasta el ano 2014 las subvenciones que Arapdis recibio del Departament Benestar i Familia Generaltat.
Arapdis-Dr BLASI, el CIS centre integral de serveis se construyo al lado de las humildes dependencias de Arapdis, es una clínica privada de lujo en la que pasar una noche cuesta 3.000-4.000 € y se construyo con las mencionadas subvenciones del Dep de Benestar i Familia.
Arapdid-Dr BLASI, en el ano 2014 la consellera de Benestar i Familia, Neus Munté, le corto las subvenciones, entre otras razones por aportar comprobantes para justificar las mencionadas subvenciones con facturas del centro PRIVADO “CIS” junto con otras facturas de Arapdis.
Arapdis-Dr BLASI, compro varios locales y torres unifamiliares en el barri de gràcia donde trabajaban los enfermos que cobraban solo para gastos de desplazamiento. Los monitores eran los propios enfermos y otros profesionales (psicologos, etc) haciendo practicas. Los contratos que les hacia eran de minusvalia asi exentos de cotitzaciones. Tambien en la compra de los inmuebles estava exento por ser una entidad “SIN ANIMO DE LUCRO!!!!!!!!!!!!” Asi pues mano de obra GRATIS en sus negocios, mientras EL, el sr BLASI, administrador UNICO de Arapdis, se hacia de oro.
Asi en el dia de hoy el Sr BLASI tiene un patrimonio proviniente de las subvenciones estatales MUY superior a los 10 MILLONES de EUROS que cobro del Dep Benestar i Familia. Los beneficios de los negocios con mano de obra GRATIS!!!!!! Que pagava con otras subvenciones de otro Departamento “Treball”.
Asi los enfermos trabajadores en la “LABOR TERAPIA” solo eran la tapadora para el cobro de las millonarias subvenciones que se quedo para EL, el sr BLASI y nadie mas.
Adjunto a este periódico articulo del periódico EL Triangle de fecha 3/12/1014 https://uploads.disquscdn.com/images/fe19206f68915c0940ddcdf88e9651fb45ae50fb54f841883e2978d32502f2a9.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/ee151a93dee143749cfaf2cbbf4acb186a853a06e408fa14139f0ce83402d42a.jpg
Cabe pensar que siendo el sr BLASI miembro de la antigua CIU, “convergència i unió” y siendo en 1989 el conseller del Departament de l’actual Benestar i Familia, el SR COMAS, que esas millonarias subvenciones fueran objeto del 3%-4%.
El sr Fèlix Millet no cobro tanto como el sr BLASI.
Asi los pobres enfermos trabajadores podrian exigir al sr Blasi la devolución de esas millonarias subvenciones ya que el destíno de estas eran ellos.
Devuelva el dinero de los trabajadores.
Si estuiviera en el lugar a los trabajadores de Arapdis OKUPARIA el Centre Integral de Serveis o CIS o como se haga llamar en estos momentos “Centre en Salut Mental”?????? creo, porque el sr Blasi no tiene otra cosa que hacer que ir cambiando de nombre el mencionado centro (4 veces minimo) para marear al fisco. OKUPAR EL CIS¡¡¡¡¡¡¡¡ I TODOS LOS LOCALES, TORRES UNIFAMILIARES, LAVANDERIA INDUSTRIAL, TODO¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ hasta que lo tanga que vender para devolver el dinero a quien iba destinado, a los enfermos¡¡¡¡¡¡ y no a EL, administrador UNICO DE Arapdis, entidad sin animo de lucro¡¡¡¡¡¡¡ que le ha permitido hacer una clínica PRIVADA de lujo y comprar varios inmuebles en el centro de Gracia y la lavanderia industrial, etc. mas los beneficiós que sacaba del Trabajo de los pobres enfermos en el TIMO de la laborterapia.
Sin olvidar que el dinero proviene de los impuestos que pagamos los ciudadanos y que el cobrava en modo de subvenciones.
Por las cantidades que estuvo cobrando durante 25 anos a razon de 400.000 EUROS AL ANO (TOTAL 10.000.000 de EUROS) cabe pensar que era un caso mas del 3%-4% que pagaba a antigua CONVERGENCIA I UNIO.
Ya que el sr blasi era miembro del mencionado partido y
fue el Sr. Comas (Ex Conseller del Dep de Benestar i Familia) el que lo defendio en su momento en la querella con el periodico El Triangle, donde este periodico exponia las condiciones lamentables en que tenia a los enfermos mentales y la explotacion laboral de que eran objeto.
la ignorància que tienen los trabajadores de Arapdis respecto de las subvenciones que ese centro recibia es TOTAL , sobretodo las provinentes del Dep de Benestar i Familia que es donde se pagaron los 10.000.000 millones de EUROS. el avispado sr Blasi solo informava a sus trabajadores de las subvenciones del Dep. de Treball, que son de un importe muchisimo menor que las provinentes del Dep de Benestar i Familia y que como ya he comentado se las quedo para EL.
Asi construyo el CIS, ubicado lado de las humildes dependències de Arapdis, centro privado en el que para pasar una noche cobrava 3.000-4.000 euros y para si fuera poco, las facturas de ese centro privado las presentava ante la Generalitat como justificantes de las subvenciones que recibia para Arapdis.
la atencion medica que recibian en arapdis los enfermos era nul·la, ese centro carecia de personal medico, el unico medico: el sr blasi, que recetaba sin control medicacion, sobremedicacion, asi todos los enfermos atontados no daban ningun problema, dormidos y atontados ¡¡¡¡¡¡¡¡, dando vueltas por los bares del barrio de gracia. Si habia algun psicologo era por que estaban haciendo practicas, los monitores eran los mismos enfermos, a los probres enfermos solo les pagaba los gestos de desplazamiento (la T-10) si hacia algun contrato, era de minusvalia, con lo que no tenia que cotitzar por ellos.
Asi los destinatarios de las millonarias subvenciones del Dep Benestar i Familia eran explotados en la mencionada laborterapia y sin ningun tipo de atencion medica.
trabajadores de ARAPDIS OKUPAR el CIS, que es muy grande (ocupa una manzana en el centro de gracia) tiene camas, duchas, jardin, ascensor, todo lujo de detalles, hasta que os devuelvan el dinero que se quedo el sr blasi y que era vuestro.
Mas del 80% de las palabra de este articulo de refieren a nombres de asociacion, fundacion …… Uffffff el ladron Blasi no sabe que decir a fin de intentar dar una imagen “legal y seria” a su desprestigiado garito.
Ets un lladre Blasi .
A mí en mayo del año 2001 una psicóloga del EVO Laboral bueno, o a mí directamente, nos dió una tarjeta para que fuera a trabajar a AREP, Arapdis o JOIA. Visto lo visto, y visto de qué va lo de SIFU, ISM S.L…. ¿Qué soy lista?¿Qué soy cara?. Anónima.
El sr Blasi es un cagarro con patas.
El Ramoncín Blasi pesava 250-300 kg de tanto engullir montaditos. El se lo comia todo!!!!!!! Dejava los barés del barrio de gràcia vacios al igual que hacia con las subvencionés.
És un marrano!!!!!!
jo tinc una filla ingressada fa dos anys i no sabia res de tot això.
Ella es queixa del menjar que és inmentjable i del tracte despòtic en molts moments.
que sabeu del avui d’aquesta entitat.
moltes gràcies.