Centenars de jubilats lliuren firmes contra la congelació de les pensions decidida pel Govern del PP

CCOO i UGT anuncien una mobilització sostinguda per garantir els drets dels pensionistes, en la qual reclamen derogar les reformes laborals i incrementar salaris com a claus de la viabilitat futura

Tomeu Ferrer
 
 
 
Cncentració de jubilats contra la congelació de les pensions Foto: Tomeu Ferrer

Cncentració de jubilats contra la congelació de les pensions Foto: Tomeu Ferrer

Centenars de jubilats de CCOO, UGT i d’associacions com la Federació d’Associacions de gent gran de Catalunya (Fatec) i l’associació ciutadana pels drets de les dones, de vídues, s’han concentrat davant la seu a Barcelona de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per lliurar unes 15.000 firmes contra la pujada de les pensions aprovada pel govern central.

Entre els concentrats hi havia els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

«Estem en aquesta concentració per deixar clara la nostra disconformitat amb el que és una discriminació en les polítiques que es duen a terme contra el poder adquisitiu de les classes populars. Els primers afectats per aquesta situació són la nostra gent gran, tant al conjunt de l’Estat com a Catalunya. Els jubilats i jubilades estan patint ‘de facto’ la congelació de les seves pensions, fruit d’una decisió del Partit Popular, a partir de la seva reforma del 2013, sense consultar al Pacte de Toledo», afirma el líder de CCOO.

Per a Pacheco l’actitud del Govern central del PP ha estat «intentar buidar la caixa de la Seguretat Social, amb la intenció de privatitzar una part important del servei públic de pensions del nostre país». En la seva opinió darrere d’aquesta maniobra «s’intenta fer entendre que la Seguretat Social no té potència per garantir les pensions».

L’alternativa, segons Pacheco implicaria recuperar el mercat de treball, cosa que garantiria els ingressos de la Seguretat Social, «a partir de què els salaris assegurin unes cotitzacions correctes». En la seva opinió cal garantir la «suficiència dels drets», que és el que s’hauria de fer en la revisió anual de les pujades de les pensions.

El dirigent sindical va anunciar que «la denuncia la volem transmetre amb una campanya sostinguda fins a garantir que es reverteixin aquestes polítiques de retallades per a les persones que més ho necessiten i que més estan sostenint en aquesta crisi a la majoria de les famílies amb les seves pensions». La mobilització hauria de coordinar-se amb les accions que duen a terme els sindicats per incrementar els salaris en els convenis que es negocien actualment, cosa que redundaria en favor de pujades futures de pensions, ha indicat.

Pujada de merda

«Estem avui mobilitzant-nos, com fa temps que ho fem, per a les pensions. Les pensions cada any que passa estan pitjor. Mantenir-les congelades o que pugin un 0,25%, és el mateix que retrocedeixi el seu valor adquisitiu», afirmava Camil Ros, davant la seu de l’INSS.

«Per a nosaltres, la pujada de les pensions, directament es pot considerar una merda», ha dit Ros, la campanya iniciada fa poc per la UGT. «Les pensions no són només una cosa dels mateixos pensionistes sinó que mostren la qualitat de la democràcia i el benestar d’un Estat, perquè aquests elements es valoren per com es tracta a la seva gent gran». Per a Ros, «està demostrat que el que passa amb les pensions no és un problema de què hi hagi més o menys gent treballant. Si no que a partir de la reforma laboral, la precarietat i els salaris baixos que la reforma ha portat fan que actualment, tot tenint més altes a la Seguretat Social que en els anys que hi havia superàvit, tenim menys ingressos», assegura el dirigent. «El problema central són els salaris. Per tant, la derogació de la reforma laboral és clau per al manteniment de les pensions. La solució seria derogar la reforma i apujar salaris» ha afirmat.

Per a Camil Ros, cal un acord com el que hi ha hagut amb el salari mínim per fer que les pensions pugin, d’acord amb el nivell de la vida. El líder de la UGT ha ironitzat amb el fet que la presidenta del Pacte de Toledo sigui la Célia Villalobos; «en lloc de pacte de Toledo haurien de dir-ne pacte d’Albacete, per les retallades», ha dit.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*