Els dos sindicats majoritaris a Catalunya: CCOO i UGT, han volgut unir-se a la jornada mundial de mobilització contra el canvi climàtic. Ho han fet en una assemblea celebrada a la plaça del rei de Barcelona, on dos joves de l’organització #fridays4future han tingut un paper protagonista. Les organitzacions obreres reclamen que els canvis que caldrà fer per evitar el col·lapse climàtic es facin amb participació dels treballadors en una transició justa que no carregui els costos de la transforació a les espatlles de les treballadores i treballadors.
A l’acte han parlat representants d’Acció Jove de CCOO i d’Avalot, de la UGT. També han estat convidats una parella de joves en nom del moviment Fridays for future, una d’elles membre també d’Acció Jove de CCOO. Al final hi han intervingut els secretaris generals de CCOO: Javier Pacheco i de la UGT, Camil Ros.
La primera intervenció ha estat feta per Verònica Fernández, d’Acció Jove de CCOO. Ha recordat que la contaminació i els canvis que caldrà fer per preservar el planeta afectaran de manera negativa especialment els treballadors i les treballadores, que no han creat el problema,”sinó que l’ha creat el capitalisme i una societat injusta”, ha dit. “Les persones que mantenim el sistema productiu hem de tenir veu en el debat sobre com es farà el canvi”, ha remarcat.
Un aspecte remarcat per gairebé totes les intervencions és deixar clar que els canvis que es puguin adoptar no han de servir per empitjorar encara més la qualitat de vida de les persones treballadores. Per això, CCOO i UGT han esmentat repetidament el concepte transició justa.
Els sindicats han assenyalat els empresaris i la dreta com els causants del desastre ambiental que, afirmen, s’intenta que paguin, un altre cop els treballadors.
Energia neta i sostenibilitat
Les mesures concretes que els sindicats es comprometen a impulsar són: increment d’energies renovables, reciclatge, construcció d’infraestructures públiques sostenibles, pla de xoc amb inversió pública i privada per a la rehabilitació d’habitatges amb criteris de sostenibilitat, increment de transport col·lectiu, plans de mobilitat i plans de salut en el treball.
Elena Ferrero, portaveu nacional d’Avalot, joves de la UGT de Catalunya. Ha instat a actuar immediatament contra el canvi climàtic perquè el medi natural ha col·lapsat. Ha culpat el capitalisme de la crisi climàtica. I ha deixat clar que qui més pateix la crisi, tant l’econòmica com la climàtica és la classe treballadora. La dirigent jove ha parlat d’accions concretes per millorar la qualitat de l’aire a Barcelona o per millorar la mobilitat a les grans urbs del país. “Encara som a temps d’aturar el canvi climàtic”, ha dit, i per això ha reclamat que es facin moltes coses per lluitar contra l’estat d’emergència actual. Per això ha instat a substituir els combustibles fòssils per energia reutilitzable, a reutilitzar i a situar l’economia circular en els circuits de les empreses. I ha tornat a parlar de transició justa, “perquè en el canvi no quedi enrere ningú”. “Totes sabem que tenir cura del planeta és combatre el capitalisme”.
Una jove que ostenta la militància a joves de CCOO i Fridays for future Barcelona, ha indicat que “com a jove he après a indignar-me davant la indiferència generalitzada de la societat enfront de la destrucció del clima”.
Capitalisme en guerra contra el futur dels joves
Un segon jove, de Fridays for future de BArcelona afirmava també “entenem que el sistema capitalista està en guerra amb el nostre futur i amb el sosteniment de la vida”, ha esmentat l’informe de l’ONU segons el qual queden només 11 anys per reduir dràsticament les emissions contaminants si no es vol entrar en un punt de no retorn. “Això implica que la nostra generació serà la darrera que tindrà en les seves mans aturar aquesta catàstrofe”, ha afirmat. Aquest jove ha identificat com a nucli central del problema ambiental · “un sistema capitalista i extractivista pensat per al benefici d’uns pocs i que perjudica tothom”.
L’acte l’han tancat els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, que han fet una crida a dur la preocupació pel clima a l’activitat a les empreses i al fet que la transició justa cap a un sistema ambientalment respectuós preservi tant els llocs de treball com l’equilibri territorial.