Les darreres actuacions del departament que dirigeix el conseller Boi Ruíz han suscitat oposició de diversos àmbits. Els sindicats UGT i CCOO han realitzat un pronunciament solemne en què demanen la dimissió del conseller. En els dos casos emmarquen l’actuació de Boi en el que titllen de “desmantellament del sistema santari públic” posat en marxa des del govern de CiU.
La Federació de sanitat de CCOO, en un dur comunicat ha reunit les decisions del departament que considera fortament criticables. El manteniment del consorci sanitari de les terres de de Lleida, tot i que el Parlament s’ha mostrat contrari. L’ús de les dades dels historials clínics dels pacients i la utilització dels centres públics per fer actuacions sanitàries del sector privat.
La responsable de l’àmbit de benestar d’UGT, és tallant en referència al manteniment del consorci de Lleida, «al parlament de Catalunya se l’ha d’obeir, afirma». En aquest sentit, preguntada per les conseqüències de l’actitud del conseller, creu que «per descomptat hauria de dimitir». Un segon element altament blasmat pel sindicat és la decisió d’aplicar una part del programa VISC + que, tot i les indicacions sobre la privacitat, CCOO creu que té com a objectiu vendre les dades a les entitats privades. Tot i la confidencialitat de les dades, el sindicat creu que, sotmeses a la enginyeria informàtica es podrien descodificar i identificar les corresponents a cadascun dels pacients. Fruit d’aquest convenciment és, afirmen, que el comitè de biotèica no s’ha manifestat. «Tot plegat, també amb ànim de lucre, on interessos privats es beneficiaran del nostre sistema sanitari públic», afirma CCOO. En relació amb l’explicació donada des de Sanitat en el sentit que les dades només s’utilitzarien en investigació en l’àmbit de l’administració, l’argument crític és també tallant «L’Administració pública ja pot utilitzar les dades per a finalitats científiques i de recerca, sense necessitat de vendre-les a tercers». Diu CCOO.
Un tercer front que causa el malestar sindical amb el departament que dirigeix Boi Ruiz, és el que emana de la instrucció 05/2015, que permet fer activitat privada als establiments sanitaris del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), inclòs l’ICS. Per a CCOO això crearà dues categories d’usuaris, de primera i de segona dins dels centres públics, permeten fer negoci amb la salut. Per a CCOO, «així com es poden reduir les llistes d’espera», es pregunta.
Laura Pelay defineix l’actuació de la conselleria que gestiona Boi Ruiz, com la «tempesta perfecta» si el que es busca és generar tots els elements per facilitar la privatització de la sanitat». En aquest sentit posa una dada sobre la taula, «aquest any el conseller ha apuntat un 5% les tarifes de la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública (XHUP), mentre segueixen les retallades a la xarxa pública».
Igual que la Federació de sanitat de CCOO, Pelay, en nom d’UGT considera que les mesures que ha adoptat la conselleria suposen utilitzar «el sistema públic per afavorir interessos privats». Per aquest motius UGT demana també la dimissió del conseller Boi Ruiz, «això és dóna per descomptat, al Parlament se l’ha d’obeir», diu Pelay.