Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, fan una valoració de les dades de l’EPA anual a Catalunya de manera que destaquen que la xifra d’ocupació ha de prendre’s amb precaució, ja que hi ha gairebé 500.000 persones que treballen a temps parcial, segons destaca CCOO.
Per la seva banda, la UGT de Catalunya posa èmfasi en l’evolució de la feina, tot afirmant que se substitueixen llocs de treball a la indústria per feines a serveis i d’altres que són realment externalitzacions.
Per a CCOO la xifra de persones que treballa a jornada parcial augmenta en 31.900 (6,9% més) i el nombre de persones que ho fa a jornada completa s’incrementa en 43.100 (1,5% d’increment) fins a situar-se a prop del mig milió. La taxa de parcialitat se situa en un 14,6%, amb una diferència de 15 punts percentuals entre homes i dones en detriment de les últimes.
Malgrat l’evolució positiva de l’ocupació, continuem amb unes taxes tant d’activitat com d’ocupació molt baixes, sent sobretot les dones les més allunyades del mercat de treball, afirma el sindicat que lidera Javier Pacheco.
Al seu torn, la UGT destaca que per sectors, el darrer trimestre es van destruir 15.000 llocs de treball a la indústria i s’han creat 18.000 als serveis. Interanualment, la indústria ha destruït 3.000 llocs de treball i els serveis ha creat 72.800 llocs de treball.
Els dos sindicats repeteixen, un i un altre cop les seves posicions per tal de millorar el mercat laboral.
Per a CCOO: Calen més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir l’elevada bretxa que existeix entre homes i dones.
El sindicat més inversió pública per potenciar sectors productius que generin estabilitat i ocupacions d’alt valor afegit.
A més, considera necessari i urgent combatre la cronificació de l’atur, que afecta cada cop a més persones, sobretot les d’edat més avançada.
Pacte Nacional per a la Indústria
La generació d’ocupació en el sector serveis i, per contra, la caiguda a la indústria en l’àmbit estatal, fa urgent dotar de pressupost i reactivar el Pacte Nacional per la Indústria.
CCOO Insta també les empreses a generar ocupació estable, amb drets i condicions laborals dignes, que contribueixi a generar un nou sistema productiu que es basi en la qualitat, la innovació i la competitivitat i no en els baixos costos laborals, un model que ha dut a la crisi i a les dificultats de recuperació.
Per a UGT és necessari un canvi urgent de polítiques econòmiques i d’ocupació. És inajornable l’aplicació de mesures actives urgents per a la creació d’ocupació estable i de qualitat, i un canvi del model productiu basat en una política industrial que inverteixi en innovació, formació i coneixement, i que generi treball de qualitat.
A més, el sindicat insta la derogació immediata de les reformes laborals imposades pel govern i la reposició de tots els drets perduts per part de les persones treballadores.
En tercer lloc, la UGT reivindica la recuperació del poder adquisitiu perdut amb l’increment del salari mínim al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros i el trasllat a la negociació col·lectiva els acords assolits a l’AENC i l’AIC.
També reivindica l’impuls de la contractació indefinida i la jornada completa com a base de la contractació laboral, i el registre de la jornada i el control horari a les empreses. Finalment, insta la recuperació efectiva del subsidi per desocupació per a persones majors de 52 anys, i una reforma global, integrada i consensuada de la protecció assistencial per desocupació.