El sindicat Comissions Obreres ha volgut celebrar el dia de la dona treballadora en la primera jornada laboral posterior a la celebració del dia de la dona treballadora. Ho ha fet amb un acte amb gran contingut simbòlic. Una manifestació entre la seu del sindicat i la seu de la patronal Foment del Treball, on, en un ordre exquisit s’ha fet una seguda reivindicativa i s’han pronunciat consignes vinculades amb els drets de les dones en el món laboral, contra tota mena de discriminació i a favor del dret al propi cos.
La marxa va aplicar unes dues-centes persones, moltes d’elles delegades del sindicat procedents d’empreses i comarques. També es van veure delegats i alguns dirigents de l’organització, com el secretari general, Joan Carles Gallego.
El lema global triat és «Treball, Vida, Drets», emmarcat amb la crida genèrica, «prou precarietat». El color dominat era el violeta, que es trobava tant a les banderes del sindicat com als mocadors de moltes manifestants. A poc a poc i esgrimint cartells amb els lemes, els manifestants es van acostar fins davant la seu de la patronal Foment del Treball. Allà en dues fileres es va fer una seguda. Les seves components, amb cartells i grans lletres van mostrar la consigna de la jornada. Mentrestant la pancarta de la comitiva se situava darrere de la seu de la patronal.
Enfront de la seu de Foment, una per una, diverses delegades han cridat els lemes; Treball, vida, drets. Contra la pobresa, renda bàsica de ciutadania. Sense dones no hi ha democràcia. Exigim plena ocupació i de qualitat. Igual valor del treball, igual salari. No a la bretxa salarial. Prou precarietat a la feina. Prou violència contra les dones o pacte nacional contra la violència masclista. Finalment, Alba Garcia, secretaria de la dona de CCOO va culminar l’acció amb dues frases: sense dones no hi ha democràcia, va dir, i sense dones no hi ha sindicalisme.
Viatge a Nova York
Alba Garcia marxa immediatament a Nova York per participar en nom del sindicat català i confederal espanyol en les jornades de la comissió de les dones de les Nacions Unides per participar en l’avaluació dels 20 anys dels acords denominats de Beijing. «En aquell moment es va dissenyar l’agenda 2000 que mostrava els elements en què havien d’avançar les polítiques al planeta per intentar reduir la bretxa entre homes i dones. Es tracta d’avaluar els models polítics de gènere a tots els nivells, especialment pel que fa a l’actuació dels poders públics», explica la dirigent sindical.
En les jornades de Nova York, Alba Garcia participarà també en tallers que tracten com prevenir violències contra les dones i també en taules sobre drets sexuals i reproductius.
«La nostra intenció és incidir com hem dit en els drets sexuals i reproductius, els drets a la salut i l’educació i especialment en la necessitat d’empoderament de les dones, no poden deixar que torni a passar el que ha succeït amb Grècia», explica.