CCOO aporta documentació a la Inspecció sobre la manca de mesures preventives en el cas dels agents rurals assassinats a Aspa

El risc d'agressió física per una persona armada amb resultat de mort o gran invalidesa estava inclòs en l'esborrany d'avaluació de riscos del 2014 sense que els responsables hi fessin res, diu el sindicat

Redacció
 
 
 
Acte de record als agents forestals morts, davant la seu de CCOO a Barcelona

Acte de record als agents forestals morts, davant la seu de CCOO a Barcelona

La mort el 21 de gener passat de dos agents rurals de la Generalitat per trets d’un caçador a la població d’Aspa, al Segrià, té en marxa diversos procediments. Un és la denúncia contra la Generalitat que han presentat les famílies de les víctimes. El segon té a veure amb les condicions de seguretat a la feina dels treballadors i l’ha presentat CCOO.

L’agrupació d’agents forestals de CCOO, sindicat del qual havia estat delegat un dels treballadors morts i l’altre havia elaborat, precisament, el protocol contra amenaces i agressions, ha registrat a inspecció de treball un informe de 48 fulls on es mostra: “l’oblit de la prevenció de riscos al cos d’agents rurals dels darrers anys”, segons una nota feta pública pel sindicat. A l’informe s’annexen més de 400 fulls de documentació relativa a la prevenció de riscos, com requeriments d’inspecció de treball, el pla de prevenció que determina les responsabilitats preventives dins l’organigrama del Departament, etc.

En concret, el document afirma que el Servei de Prevenció de Riscos laborals ja havia avaluat el 2014 la possibilitat de la mort o gran invalidesa d’un agent en una inspecció de caça major o menor per agressió d’una persona amb arma de foc. Tot i això “ni el Cap del Servei de Prevenció de Riscos Laborals, ni el Subdirector d’Agents Rurals ni l’Inspector en Cap del Cos van fer res durant més de dos anys per desenvolupar mesures preventives que reduïssin el risc.”, afirma el sindicat.

Responsabilitats administratives o penals

L‘agrupació d’agents rurals considera que la informació complementària aportada al cas hauria de servir perquè s’investiguin les responsabilitats administratives o penals en les quals hagin pogut incórrer els responsables de la seguretat laboral dels agents i que “es determini si correspon un recàrrec de prestacions a la mútua per manca de mesures preventives”.

Cal recordar que L’agrupació d’agents forestals de CCOO i les famílies dels dos agents rurals assassinats a Lleida el 21 de gener han posat sengles querelles criminals contra la consellera d’Agricultura i deu càrrecs del Departament com a presumptes coautors d’un delicte contra la seguretat dels treballadors en concurs ideal amb un delicte d’homicidi imprudent.

Les querelles van dirigides contra el secretari general del Departament; el director de Serveis; la subdirectora general de Recursos Humans, Organització i Relacions Laborals; el Cap de Servei de Prevenció de Riscos laborals i la directora general de Monts.

També contra el sotsdirector general del Cos d’Agents Rurals (CAR); l’Inspector cap del CAR; la cap del servei de Coordinació Administrativa dels Agents Rurals; la qual va ser subdirectora general de Recursos Humans, Organització i Relacions Laborals fins a febrer del 2016 i la que va ser secretària general fins a gener del 2016.

Les dues querelles en els mateixos termes, una com a acusació popular i l’altra particular, consideren a tots els demandats “coautors principals en els dos delictes, per estar obligats legalment a la facilitació de protocols, equips i altres mesures de prevenció de riscos laborals per a la seguretat i salut dels agents”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*