CCOO alerta que el 73% de l’augment de l’atur ha correspost a joves, majoritàriament homes

El sindicat destaca la poca acceptació del programa d'activació per l'ocupació, al qual només s'hi han incorporat 1447 persones

Redacció
 
 
 
Treballadors davant les oficines del Servicio Público de Empleo

Treballadors davant les oficines del Servicio Público de Empleo

Comissions Obreres, després de constatar que la fi de la temporada d’estiu ha fet que l’atur remunti a Catalunya. Per aquest motiu, segons el sindicat, l’increment de la desocupació s’ha centrat en el sector serveis.

El sindicat ha posat el focus en un element que en la seva opinió és preocupant, el 73% de l’increment de l’atur ha afectat joves, afirma, i d’aquests, la majoria són homes.

Però si es mira en un període de temps més llarg es veu l’atur segueix afectant més les dones que els homes. El percentatge, en relació amb la població ocupada, arriba al 55%. Igualment la reducció de la desocupació entre les dones es fa a un ritme inferior a la dels homes.

Les persones immigrants representen el 18,8% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya el mes de setembre de 2016, el que significa un total de 84.662 persones. L’atur registrat d’aquest col·lectiu ha experimentat una reducció interanual del 12,4%, percentatge que es tradueix en 11.991 persones aturades menys. És rellevant, per tant, que més del 19% de tota la reducció de l’atur estigui protagonitzada per aquest col·lectiu, que marxa a altres països per continuar buscant feina. D’altra banda, en relació amb la contractació, CCOO és clara: “l’augment de la contractació, sobretot temporal, evidencia un abús d’aquesta modalitat i un increment de la rotació laboral. Més contractes però de més curta durada”, afirma en un comunicat de valoració.

Hi ha aspectes especialment preocupants per a CCOO. Un d’ells és el programa d’activació de l’ocupació, un programa extraordinari i de caràcter temporal dirigit a les persones aturades de llarga durada que compleixen uns requisits determinats. S’ofereix participar, a les persones beneficiàries, en itineraris personals d’ocupació i millora de l’ocupabilitat. També es disposa d’un ajut econòmic d’acompanyament de sis mesos de durada i que gestiona el Servei Públic d’Ocupació Estatal. Aquest programa, només ha incorporat fins ara a 1.447 persones i el seu abans no fa més que reduir-se.

Com a alternativa, CCOO ha plantejat la seva plataforma:

Reclama mesures urgents per donar resposta a qui no té feina ni prestacions. La Renda

Garantida de Ciutadania a Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació, ha d’assegurar recursos mínims a les persones sense ingressos. Cal també, de forma complementària, implantar una renda d’ingressos mínims per a totes aquelles persones que es troben al límit de l’exclusió social.

– Considera que calen més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir la gran bretxa que existeix entre homes i dones. Elles són les qui pateixen en major mesura els efectes de la no recuperació del mercat de treball.

– Defensa, per sortir de la crisi, un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. No podem acceptar el patró de creixement inestable i vulnerable que s’està generant.

– Reivindica un pla de xoc de lluita contra la precarietat laboral i els seus efectes de pobresa laboral i social; perquè els drets socials no se suspenen i cal reivindicar treball digne, drets socials i democràcia real.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*