CCOO acusa Amazon de voler boicotejar la vaga del transport a Barcelona

La multinacional ha allargat la jornada de treball del 30 d’octubre fins dues hores després d’acabada l’aturada, però al·lega que això ho fa perquè aquesta és una època d'alta activitat i no perquè hi hagi cap convocatòria. Al seu torn, laUGT denuncia pressions per trencar la protesta laboral amb amenaces de no renovar contractes

Tomeu Ferrer
 
 
 
Mobilitzacions pel conveni de transports a Barcelona

Mobilitzacions pel conveni de transports a Barcelona

La vaga en el sector de transport de mercaderies per carretera a la província de Barcelona comença a les 10 del vespres del 29 d’octubre. L’aturada afecta no només les empreses de transport estricte sinó també les que es dediquen a la logística. Una de les principals societats del sector, Amazon estaria coaccionant el dret constitucional a la vaga, segons ha denunciat el sindicat CCOO. Per la seva banda, UGT també ha detectat pressions en algunes empreses per evitar que els treballadors segueixin la convocatòria.

La jornada de vaga al transport es fa després de nou anys sense que s’hagi renovat el conveni. Mentre les patronals reclamen un acord que permeti que els dissabtes, diumenges i festius tinguin per als treballadors la consideració de dies laborables, els sindicats reclamen recuperar part del poder adquisitiu perdut els últims nou anys. Volen un augment salarial del 3% en les taules que fixen les retribucions, més una paga única del 2% que serviria per recuperar part del poder de compra perdut els últims anys.

La darrera reunió de conciliació convocada pel Departament de Treball de la Generalitat no va aportar cap avanç perquè les patronals del sector, Uno i Trancalit, no es van presentar a la reunió.

La vaga comença a les 22 hores de dimarts i acaba 24 més tard. Això ja provoca alguns frecs entre els sindicats i grans empreses del transport. CCOO ha fet un comunicat en el qual denuncia que la multinacional Amazon es dedica, hores abans de l’inici de la protesta, a boicotejar-la i a vulnerar el dret constitucional de la plantilla a sumar-se a l’aturada.

Hallowen

L’empresa nord americana ha organitzat el mateix dia de la vaga activitats lúdiques per celebrar la festa de Hallowen i així dissuadir els treballador a no sumar-se a la protesta, diu CCOO.

A més, la direcció d’Amazon ha imposat la jornada flexible. La vaga comença a les 22 hores del 29 d’octubre i acaba a la mateixa hora del 30 d’octubre. Segons CCOO l’empresa ha usat la possibilitat de fer jornada flexible i ha comunicat a la plantilla que allarga la jornada del 30 d’octubre fins a les 24 hores. En aquest sentit ha comunicat públicament que aquell empleat/ada que no justifiqui la seva absència les hores restants s’atindrà a les conseqüències.

CCOO ha informat els treballadors de la multinacional que el 90% de la jornada està cobert per la convocatòria de vaga. A més ha avisat l’empresa que si es prenen represàlies contra les treballadores i els treballadors per haver exercit el seu dret constitucional, el sindicat adoptarà al seu torn les mesures corresponents.

L’empresa nega cap actuació contra el dret de vaga

Per la seva banda, la multinacional ha reaccionat a les crítiques de CCOO: “Tots els centres d’Amazon organitzen diferents activitats lúdiques durant el període de Peak (temps previ al Nadal que inicia a l’octubre i acaba a principis de gener), inclòs en aquest cas, Halloween. Aquestes activitats – com ara acudir amb la cara maquillada i / o disfressat, o participar en sortejos per rebre dolços – es fan tots els anys i no tenen cap relació amb l’esmentada convocatòria de vaga, ni amb el dret dels treballadors a unir-se a la mateixa, si així ho decideixen. Suggerir el contrari, seria simplement incorrecte”, afirma l’empresa.
Finalment, la companyia explica que” pel que fa a la planificació laboral que tenim a Amazon per aquesta època de l’any, no és diferent de la de qualsevol altre any i està relacionada amb les necessitats productives del període de Peak, esmentat anteriorment. Qualsevol que suggereixi que això obeeix a una altra raó, no comprèn el nostre negoci i està abocant afirmacions falses i mal informades”, assegura Amazon.

Pacheco i Ros, als piquets

En el mateix sentit, Núria Gilgado, Secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya, ha explicat a Diari del Treball  que al sindicat han arribat informacions de pressions fetes des de les direccions d’empreses per evitar que els treballadors s’uneixin a la vaga. “S’estan oferint pactes interns de pujades salarials al marge del conveni. També es produeix una cosa que és habitual quan es convoquen vagues, advertències de les direccions de les empreses en el sentit que no es renovaran contractes si els treballadors segueixen l’aturada”, afirma la dirigent.

CCOO i UGT s’han pres molt seriosament aquesta jornada de vaga, que si no mou la posició de les patronals, podria repetir-se el mes vinent amb aturades de dos dies. Per mostrar la determinació, els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT, Camil Ros, es posaran al davant dels piquets d’extensió de l’aturada a partir de les 6 del matí  del 30 d’octubre a la Zona d’Activitats Logístiques, (ZAL), al Port de Barcelona.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*