Capitalcoop, la nova eina financera per enfortir i agilitar l’economia social

Els socis de les cooperatives poden demanar préstecs per millorar el capital de les societats en què participen amb subvencions de fins al 50% al préstec i ajut als interessos

Tomeu Ferrer
 
 
 
Joana Gómes, és la segona per l'esquerra, en un acte cooperatiu Foto FCTC

Joana Gómes, és la segona per l’esquerra, en un acte cooperatiu Foto FCTC

El món cooperatiu català s’ha dotat des de fa temps amb eines per millorar el seu finançament. Les més importants, les destinades a aconseguir fons per a inversions o per a crear directament l’empresa. Ara ha fet un pas més. El nom del projecte ja defineix la cosa: Capitalcoop i l’objectiu és ajudar a la capitalització de les entitats i a finançar el circulant, cosa que hauria de donar més fortalesa i agilitat a les entitats de l’economia social a les que va dirigit.

Joana Gómez, directora de la Fundació Seira, entitat sense ànim de lucre que dóna suport financer a les cooperatives de treball de Catalunya agrupades a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya , explica la gènesi del nou instrument financer. «L’any 2013, vam participar en un viatge a Itàlia junt amb la gent de Fiare Banca Ètica. Allà vam veure que la Banca Populare Ètica, sòcia de Fiare, tenia un producte financer especialment pensat per a enfortir la solidesa del capital de les cooperatives i societats laborals, i vam decidir adaptar-lo a Catalunya».

La idea clau en què es basà la idea suposa crear una solució financera que donés resposta a problemes que la crisi ha fet aflorar a les cooperatives. Aquests problemes són de caràcter divers. Per una banda, els vinculats amb un endeutament a curt termini. En segon lloc els causats per una baixa estructura de capital combinada amb uns endeutaments elevats, cosa que es tradueix en uns fons propis menors i un alt deute en el balanç. Finalment, en alguns casos, pèrdues acumulades durant la crisi que han minorat els fons propis.

«Per intentar donar resposta a aquest conjunt de problemes des de Seira ens vam posar en contacte amb una entitat pública, en aquest cas el Departament d’Empresa i Ocupació i concretament la direcció general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i també amb entitats financeres, algunes vinculades a l’àmbit cooperatiu», explica la Joana Gómez. En la iniciativa de Seira participen, doncs, la Generalitat, que hi aporta 400.000 euros, i diverses entitats com les cooperatives Cajamar, Laboral Kutxa, Fiare Banca ètica i Coop 57. I també dues entitats que proporcionen avals, com són la cooperativa Oinarri i Avalis.

Capitalcoop pretén, doncs, facilitar el finançament a les cooperatives per reforçar la seva capitalització i també donar solucions als problemes de liquiditat que aquest tipus d’empreses puguin tenir.

Per tirar-la endavant, la idea era interessar tant l’Administració com les entitats de crèdit en un tipus de producte molt específic. Tècnicament es tracta de microcrèdits, amb quantitats relativament baixes que, com a tals tindrien una rendibilitat petita, explica la Joana Gómez. I en aquest punt, la tasca de buscar complicitats a tots els àmbits ha estat notable.

El mecanisme de funcionament del programa es basa en el fet que els socis de cooperatives o societats laborals demanin personalment un préstec a qualsevol de les entitats col·laboradores crèdits per capitalitzar les seves entitats. Per posar un exemple, un soci d’una cooperativa sol·licita un import de 2000 euros, que es destinaran a millorar el capital social de l’entitat a la qual pertany. A continuació aquest mateix soci demana la subvenció corresponent al crèdit. Aquesta subvenció pot arribar fins al 50%, és a dir 1000 euros, amb màxim de 2.000 euros per persona física o jurídica. Però és que a més el préstec pot rebre una subvenció als interessos de la part no subvencionada, de forma que el tipus d’interès a pagar es reduirà en 3,5 punts, fins a un màxim de 500 euros per persona.

De forma paral·lela, Capitalcoop podrà finançar també el circulant de les cooperatives i/o societats laborals que ho demanin. En aquest sentit, les entitats de crèdit que participen del projecte es comprometen a estudiar l’obertura d’una línia de finançament per aquelles cooperatives o entitats socials que hagin incrementat el seu capital social. En aquest cas la línia de crèdit servirà per millorar el funcionament del dia a dia.

Altres característiques dels préstecs són:

Un període d’amortització d’entre 3 i 6 anys sense carència.

Els interessos corresponen a l’Euribor a 12 mesos +3,5 punts

Els préstecs no es poden subrogar

L’import mínim són 3.000 euros

Condició de mantenir com a mínim 3 anys el capital social de la cooperativa o societat laborals

Cada entitat financera aplicarà les comissions que consideri oportunes (import de la comissió entre 0-0,5%).

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Les cooperatives catalanes ja superen l'ocupació que tenien abans de la crisi

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*