El món cooperatiu català s’ha dotat des de fa temps amb eines per millorar el seu finançament. Les més importants, les destinades a aconseguir fons per a inversions o per a crear directament l’empresa. Ara ha fet un pas més. El nom del projecte ja defineix la cosa: Capitalcoop i l’objectiu és ajudar a la capitalització de les entitats i a finançar el circulant, cosa que hauria de donar més fortalesa i agilitat a les entitats de l’economia social a les que va dirigit.
Joana Gómez, directora de la Fundació Seira, entitat sense ànim de lucre que dóna suport financer a les cooperatives de treball de Catalunya agrupades a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya , explica la gènesi del nou instrument financer. «L’any 2013, vam participar en un viatge a Itàlia junt amb la gent de Fiare Banca Ètica. Allà vam veure que la Banca Populare Ètica, sòcia de Fiare, tenia un producte financer especialment pensat per a enfortir la solidesa del capital de les cooperatives i societats laborals, i vam decidir adaptar-lo a Catalunya».
La idea clau en què es basà la idea suposa crear una solució financera que donés resposta a problemes que la crisi ha fet aflorar a les cooperatives. Aquests problemes són de caràcter divers. Per una banda, els vinculats amb un endeutament a curt termini. En segon lloc els causats per una baixa estructura de capital combinada amb uns endeutaments elevats, cosa que es tradueix en uns fons propis menors i un alt deute en el balanç. Finalment, en alguns casos, pèrdues acumulades durant la crisi que han minorat els fons propis.
«Per intentar donar resposta a aquest conjunt de problemes des de Seira ens vam posar en contacte amb una entitat pública, en aquest cas el Departament d’Empresa i Ocupació i concretament la direcció general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i també amb entitats financeres, algunes vinculades a l’àmbit cooperatiu», explica la Joana Gómez. En la iniciativa de Seira participen, doncs, la Generalitat, que hi aporta 400.000 euros, i diverses entitats com les cooperatives Cajamar, Laboral Kutxa, Fiare Banca ètica i Coop 57. I també dues entitats que proporcionen avals, com són la cooperativa Oinarri i Avalis.
Capitalcoop pretén, doncs, facilitar el finançament a les cooperatives per reforçar la seva capitalització i també donar solucions als problemes de liquiditat que aquest tipus d’empreses puguin tenir.
Per tirar-la endavant, la idea era interessar tant l’Administració com les entitats de crèdit en un tipus de producte molt específic. Tècnicament es tracta de microcrèdits, amb quantitats relativament baixes que, com a tals tindrien una rendibilitat petita, explica la Joana Gómez. I en aquest punt, la tasca de buscar complicitats a tots els àmbits ha estat notable.
El mecanisme de funcionament del programa es basa en el fet que els socis de cooperatives o societats laborals demanin personalment un préstec a qualsevol de les entitats col·laboradores crèdits per capitalitzar les seves entitats. Per posar un exemple, un soci d’una cooperativa sol·licita un import de 2000 euros, que es destinaran a millorar el capital social de l’entitat a la qual pertany. A continuació aquest mateix soci demana la subvenció corresponent al crèdit. Aquesta subvenció pot arribar fins al 50%, és a dir 1000 euros, amb màxim de 2.000 euros per persona física o jurídica. Però és que a més el préstec pot rebre una subvenció als interessos de la part no subvencionada, de forma que el tipus d’interès a pagar es reduirà en 3,5 punts, fins a un màxim de 500 euros per persona.
De forma paral·lela, Capitalcoop podrà finançar també el circulant de les cooperatives i/o societats laborals que ho demanin. En aquest sentit, les entitats de crèdit que participen del projecte es comprometen a estudiar l’obertura d’una línia de finançament per aquelles cooperatives o entitats socials que hagin incrementat el seu capital social. En aquest cas la línia de crèdit servirà per millorar el funcionament del dia a dia.
Altres característiques dels préstecs són:
Un període d’amortització d’entre 3 i 6 anys sense carència.
Els interessos corresponen a l’Euribor a 12 mesos +3,5 punts
Els préstecs no es poden subrogar
L’import mínim són 3.000 euros
Condició de mantenir com a mínim 3 anys el capital social de la cooperativa o societat laborals
Cada entitat financera aplicarà les comissions que consideri oportunes (import de la comissió entre 0-0,5%).
No hi ha comentaris
Pingback: Les cooperatives catalanes ja superen l'ocupació que tenien abans de la crisi