Durant de l’estat d’alarma, milers d’empreses de Catalunya i d’Espanya han presentat Expedients Temporals d’Ocupació (ERTO). Això ha col·lapsat els serveis del Departament de Treball i acapara l’atenció mediàtica. Tant que els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) passen desapercebuts, tot i que impliquen el cessament total o parcial de l’activitat i la pèrdua definitiva de llocs de treball. Això ha passat a l’empresa Activais, filial de la multinacional Bureau Verritas. Aquesta empresa té 514 treballadors a l’Estat espanyol, dels quals una bona part a l’Hospitalet de Llobregat, 220 operaris, i a Tarragona, 35 operaris. També hi ha 75 treballadors a Alcobendas. Tots aquests operaris perdran la feina si les autoritats aproven l’ERO d’extinció que ha presentat la direcció de la companyia.
Activais es dedica a fer les inspeccions de gas, electricitat o aigua potable i també a gestionar altes i lectures de comptadors, segons fonts del sindicat de treballadors d’Activais. Així, en els últims anys, al mateix temps que les factures de l’electricitat, el gas o l’aigua han crescut exponencialment, també ho ha fet el deteriorament de les condicions de treball i la subcontractació.
Els operaris reclamen a les empreses per a les quals treballa Activais, com Naturgy, Endesa, Iberdrola, Madrileña Red de Gas, i Aigües de Barcelona, que influeixin perquè es preservin els llocs de treball, les condicions laborals del cool·lectiu de 514 operaris i operàries i també els drets dels consumidors.
Els treballadors d’aquesta filial de Bureau Veritas demanen al govern que no permeti a la multinacional jugar brut amb els treballadors, que impedeixi la liquidació d’Activais, que defensi els llocs de treball i que si Bureau Veritas no fa marxa enrere i les companyies energètiques per a les quals treballa miren a una altra banda, l’Estat les intervingui, «ja que el gas, l’electricitat o l’aigua són serveis públics que han d’estar al servei de poble».
Finalment es queixen del fet que en estar en període d’Estat d’alarma els treballadors no poden, per estar confinats, com la resta de la població, mostrar la seva protesta manifestant-se als carrers.