La bretxa salarial que es dóna entre homes i dones afecta especialment en la jubilació. La paga que els hi queda a les dones al final de la seva vida laboral és un 38,8% inferior a la dels homes, segons es desprèn de l’estudi elaborat per CCOO de Catalunya sobre les condicions de vida i de treball de les dones i que ha presentat Alba Garcia, responsable de la secretaria de la dona del sindicat, junt amb la responsable de gènere en les empreses, de CCOO de Catalunya, Lidia Sandalinas.
Les pensions de les dones tenen una quantia mitjana de 805 euros al mes, gairebé el 66% de la pensió mitjana que cobren els homes, que ascendeix a 1.315 euros, mentre que la pensió de viduïtat té una “sobrerepresentació” de dones i que, segons l’informe, expressa una divisió sexual de la feina remunerada i la feina de cura o domèstica i familiar.
En la roda de premsa s’ha destacat també que, tot i que les dones són actualment el 52% de la població, el seu pes en relació amb la població activa queda en el 47%.
Si es mira a la creu de la moneda i s’examina qui està inactiu, es veu que en el cas dels homes, el 49% dels que no treballen declaren que estan jubilats, mentre que entre les dones només el 28% de les inactives ho estan per jubilació, la resta serien persones que volen treballar però no poden fer-ho.
Assalariades i empresàries
Un altre aspecte diferencial en la situació de les dones i els homes és la seva situació en relació amb l’ocupació. De cada deu dones que treballen, 9 són assalariades i només una és empresària o treballadora independent. En canvi, entre els homes, de cada deu que treballen, 4 de cada cinc són de assalariats i 1 de cada cinc és empresari o treballador independent.
De la mateixa manera la precarietat laboral castiga molt més les dones que els homes, segons es va constatar en un estudi de CCOO fet públic a mitjans de febrer passat, cosa que també eixampla la bretxa.
En la presentació es fa posar molta èmfasi en la nova situació de persones que tot i tenir treball, els diners que cobren no els permeten arribar a finals de mes. És el fenomen dels treballadors pobres. En aquest sentit, segons les dades corresponents a 2015, la taxa de pobresa de les dones, vista des del prisma de l’autonomia personal, gairebé duplica la dels homes. En aquest sentit, les dones tenen una tasca de pobresa del 49,7% mentre que els homes queden en el 25,9%. També s’observen diferències importants en el risc de pobresa entre les persones ocupades. Així, mentre que aquest risc arriba al 25,9%, en la mateixa situació els homes queden en el 14,6%.
Violència masclista
Les sindicalistes han desgranat dades que mostren que la situació de la dona està en inferioritat amb la de l’home, especialment en el mercat de treball, però també en altres àmbits, com en la pobresa, o fins i tot en la possibilitat d’accedir al gaudi del temps social, i també en relació amb la salut. Especial referència van fer les dues sindicalistes a la violència masclista que ha fet que el 2016 es tanqués amb 8 dones assassinades a Catalunya de les quals una havia denunciat la situació. En aquest sentit, fins a febrer de 2017 hi ha dues dones assassinades, cosa que fa que CCOO denunciï greus mancances en els sistemes de protecció de les dones i en els de detecció precoç i atenció.
Per buscar solucions a la situació que afecta les done, Sandalinas ha reclamat que es desenvolupin polítiques actives d’ocupació amb perspectiva de gènere; revertir les retallades i la pèrdua de drets laborals; avançar en matèria de conciliació, i garantir el desenvolupament i dotació de les lleis d’igualtat a Catalunya i a la resta d’Espanya. A més, ha demanat garantir un sistema de pensions “no discriminatori” cap a les dones; assegurar la implementació de la renda garantida de ciutadania, i aplicar polítiques contundents per posar fi a la violència masclista, entre d’altres, encara que també ha celebrat que les dones ja han aconseguit el 40,9% de l’afiliació del sindicat CCOO.