L’ajuntament de Badalona ha volgut donar la màxima solemnitat a la seva adhesió al grup de municipis cooperatius creat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC). El ple municipal de març ha convidat al president de l’entitat cooperativista, Perfecto Alonso a intervenir just abans que la totalitat dels grups aprovés la proposta.
Alonso ha començat la seva intervenció fent-se una pregunta retòrica: “des que es va crear el programa Municipi Cooperatiu sempre ens preguntàvem, perquè no hi és Badalona?”. I s’ha contestat immediatament: “avui s’ha fet aquest pas”, ha dit.
El màxim representant de les cooperatives de treball de Catalunya ha glossat a importància que per a Badalona ha tingut històricament el cooperativisme. Ha recordat empreses rellevants a la ciutat com la cooperativa de transport sanitari La Pau; l’entitat gastronòmica La Sargantana i fins a 60 empreses d’aquest tipus, que donen feina a un miler de persones a la capital del Barcelonès Nord. En aquest sentit, Perfecto ha fet un cant al cooperativisme com un altre tipus d’empresa, “un model alternatiu en el qual independentment del capital que s’aporti, cada persona té un vot”, en síntesi, les cooperatives són un model de democràcia econòmica, segons ha indicat.
En la seva intervenció Alonso ha posat sobre la taula els mecanismes creats des de fa temps pel moviment cooperativista, “mecanismes de finançament com Financoop, les relacions amb entitats de crèdit cooperatives, com Caixa d’Enginyers o CajaMar, entre altres”. A més, ha recordat la força multiplicada que s’aconsegueix a partir de la intercooperació i el treball en xarxa que es potencia des de la federació, treball que, va assegurar, s’incrementarà amb la vinculació estreta amb el municipalisme.
Alonso ha acabat la seva intervenció amb un toc líric, perquè ha assegurat que el cooperativisme permet que les persones treballin no només per aconseguir millors condicions econòmiques sinó “per aconseguir el grau més gran de felicitat”.
Després de la intervenció institucional del president de la FCTC s’ha produït un petit frec a frec polític quan el regidor de l’equip de govern, Àlex Mañas, d’ICV-EU, s’ha referit també al fet que Badalona hagués posposat abans l’ingrés “potser no de la ciutat més gran sinó de la més esperada” dins de projecte de Municipi Cooperatiu. S’ha referit, sense nomenar-lo, a l’anterior equip de govern de la ciutat, que comandava com a alcalde Xavier Garcia Albiol, del PP, tot indicant que “durant quatre anys s’han signat molts convenis, de vegades amb entitats de tipus discutible, mentre que es posposava un acord amb el món del cooperativisme”. I ha acabat apostant per la importància del cooperativisme perquè “parteix del principi segons el qual el desenvolupament local es produeix des de dins de la ciutat i no des de fora”. Així ha assegurat que el cooperativisme podrà comptar amb el suport de l’ajuntament igual com hi poden comptar també les empreses convencionals, ha dit.
L’explicació de Mañas ha fet que el portaveu del PP, Juan Fernández, afirmés no tenir notícia del malentès amb l’anterior equip de govern, tot afirmat que “no tenim cap discrepància política amb el cooperativisme”, i vinculant el fet de no haver signat abans el conveni a motius “segurament tècnics”. Tot seguit va donar el seu suport polític a l’acord, que es va aprovar per assentiment de tots els grups polítics.
L’alcaldessa de Badalona, Maria Dolors Sabater, ha clos l’assumpte mostrant la satisfacció del consistori i afirmant que amb l’acord el cooperativisme i Badalona “fan les paus amb la història”.