Informació publicada a Diari de la Sanitat
Després que la CGT i Rebel·lió Primària convoquessin a les 10h a les portes dels Centres d’Atenció Primària, la primera convocatòria unitària, juntament amb Metges de Catalunya, d’aquest dilluns 26 de novembre s’ha situat davant la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS), al centre de Barcelona, el vestíbul del qual ha estat ocupat pels manifestants, exigint “menys discursos i més recursos”.
A l’inici de les concentracions, Carolina Roser i Javier O’Farril, membres del Comité de Vaga de Metges de Catalunya han recordat algunes cites de polítics catalans, “paraules i més paraules que es repeteixen, però la nostra realitat és el no-res”. Així, han fet referència a afirmacions de personatges com l’exconseller Toni Comín, que va assegurar que “El pressupost de Salut prioritzarà l’Atenció Primària”; o de Josep Maria Argimon, director de l’ICS, que va arribar a afirmar que “la demanda de fixar un màxim de 28 visites diàries em sembla raonable”.
Així, des de MC asseguren que s’ha convocat la vaga “perquè ens trobem al límit i ja no ens serveixen les promeses. Ja no ens alimenten molles, volem el pa sencer”. Aquestes, doncs, són unes aturades que focalitzen en els pacients, “estem cansats de veure’ls patir per culpa d’un sistema incapaç de complir el que promet”, han afirmat els membres d’MC, tot assegurant que el que necessitem és temps: “el temps per a nosaltres és el nostre bisturí”. En aquesta línia, han finalitzat alertant l’ICS, el Departament de Salut i el Servei Català de Salut a “analitzar bé aquesta mobilització: encara sou a temps de ressucitar l’Atenció Primària”.
Les concentracions del 1r dia de vaga de la Sanitat catalana han conglomerat centenars de facultatius als carrers de Barcelona, que han acabat ocupant la seu de l’Institut Català de Salut al crit de “menys discursos, més recursos”https://t.co/i6m1pDXaTP#DignitatAP
— Diari de la Sanitat (@DiariSanitat) 26 de noviembre de 2018
Per la seva banda, Nani Vall-llosera, presidenta del FoCAP, ha valorat molt positivament el seguiment de la vaga: “al CAP de Casernes, on treballen 10 metges, 7 han fet vaga i 2 hi eren per serveis mínims, per tant, és com si només hagués treballat un”. Però, a la vegada, Vall-llosera també ha lamentat que el seguiment a infermeria i administratius ha estat més baix, “és una pena que no haguem pogut treballar d’una altra manera per a fer-ho més global”.
Una setmana de mobilitzacions
Comença així una setmana de vaga que reclama millores immediates per a l’atenció primària i per al conjunt del sistema sanitari. La precarietat, la pressió assistencial, les condicions tècniques i d’infraestructures, la reducció de salari i les possibilitats d’accedir a carrera professional són alguns dels motius que han empès a Metges de Catalunya i a la CGT juntament amb Rebel·lió Primària a convocar aquesta vaga. Per la seva banda, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) convoca vaga total a la sanitat focalitzada el dia 29 de novembre i la Intersindical-CSC convoca vaga de l’Atenció Primària de l’ICS, també el 29 de novembre d’afectació a tot el personal i totes les categories.
Així, ens trobem davant d’una setmana de vaga que començava a prendre força fa tan sols 20 dies, mitjançant la convocatòria als metges de l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut sota el lema “Atenció Primària digna i respectada”. Una aturada, a la qual estan cridats a sumar-se els metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels 288 equips d’atenció primària (EAP) de l’ICS, per exigir millores assistencials i laborals que frenin la precarització progressiva del primer nivell assistencial.
Els motius pels quals Metges de Catalunya ha arribat a convocar a la vaga a 5.700 professionals de l’Atenció Primària són diversos però els objectius estan molt focalitzats. A nivell de càrrega i qualitat assistencial, els professionals reclamen recuperar la plantilla mèdica anterior a les retallades, limitar l’agenda assistencial a un màxim de 28 visites diàries, assignar un temps mínim per les visites, fitxar una ràtio màxima de pacients, exigir el compliment dels terminis legals de referència i oferir totes les places de formació sanitària especialitzada MIR.
Aquesta primera convocatòria ha servit per encendre’n d’altres i, potser, com va comentar Josep Maria Puig, secretari general de MC en una entrevista per aquest Diari, això causarà “un efecte dominó”.
Els professionals sanitaris elaboren un dodecàleg de reivindicacions
FoCAP, Marea Blanca, Rebel·lió Primària i La Capçalera han signat una nota conjunta on manifesten que aquesta convocatòria per part dels sindicats CGT i Metges de Catalunya no ha estat cap sorpresa. Han defensat que les seves entitats “fa anys que denuncien que l’atenció primària es mor, que els professionals que hi treballen no poden sostenir més temps la situació crítica en què ho fan i que, així, perilla el sistema sanitari i l’atenció a la salut de la població”.
En aquest sentit asseguren que “la vaga d’atenció primària va molt més enllà d’una reivindicació laboral legítima”, ja que “ens ho juguem tot com a professionals i com a usuaris de la sanitat pública”. Juntament a aquesta idea, han compartit un dodecàleg de reivindicacions:
- Increment del pressupost per a l’Atenció Primària (entesa com a Equips d’Atenció Primària) fins al 25% de la despesa en el Sistema Sanitari. Que aquest increment sigui del 20% ja en els pressupostos de l’any 2019.
- Recuperar la dotació de personal (metgesses, infermeres, personal administratiu i treballadores socials) que els EAP tenien l’any 2010, dotant-los amb personal suficient, i cobrint absències per baixes, vacances, jubilacions i altres. Plantejar un increment suplementari d’infermeres de primària per fer front a l’envelliment poblacional i a les necessitats d’atenció domiciliaria.
- Condicions de treball dignes per a tot el personal dels EAP. Contractes mínims d’un any i accés de totes les professionals a la carrera professional, independentment del tipus de contractació.
- Increment del 5% addicional del sou i recuperar el 5% del sou sostret des del 2010, així com les pagues extres de 2013-14 i els 9 dies de lliure disposició també perduts.
- Tancament de tots els CAP a les 20 hores, facilitant la conciliació familiar dels treballadors i treballadores.
- Accessibilitat efectiva de la població als seus propis referents en 48 hores, excepte en situacions d’absència d’aquests.
- Temps de visita suficient per proporcionar als nostres pacients una atenció de qualitat, humana i que generi confiança.
- Recuperar l’atenció integral i longitudinal a les persones, incorporant de nou als EAP les funcions sostretes per la creació de nous dispositius d’atenció (ESIC,…). Supressió d’aquests dispositius, tant si són del marc hospitalari com primari, i incorporació d’aquests recursos als EAP.
- Potenciar el reconeixement social de la tasca de l’Atenció Primària i dotar-la de la capacitat d’incidir sobre tot el procés assistencial i les llistes d’espera dels serveis especialitzats, i amb bona coordinació amb els serveis socials i sanitaris.
- Dissolució de les UGAPS i establiment d’unes direccions independents dels hospitals, democràtiques i triades a proposta dels EAP, i que mantinguin activitat assistencial dins del mateix EAP.
- Reconèixer i potenciar l’atenció comunitària i totes les tasques adreçades a disminuir la medicalització.
- Potenciar la participació efectiva de la ciutadania dins dels EAP promovent consells participatius en cada CAP