Acord entre grup carni Jorge i CCOO per integrar en plantilla 1.600 treballadors de falses cooperatives

UGT no firma perquè considera que el pacte perdona una sanció a l'empresa de 40 milions. També creu que vincular la integració dels treballadors a l'aprovació de plans urbanístics és inacceptable i no veu clara la integració dels treballadors a una nova empresa mercantil

Tomeu Ferrer
 
 
 
CCOO firma l'acord per integrar 1.600 treballadors de falses cooperatives al grup Jorge foto: CCOO

CCOO firma l’acord per integrar 1.600 treballadors de falses cooperatives al grup Jorge foto: CCOO

Fort cop a les falses cooperatives. El grup industrial Jorge, propietari de Le Porc Gourmet amb un escorxador a Santa Eugènia de Berga i també una segona planta a Mollerussa ha tancat un acord amb CCOO de Catalunya i un comitè específic creat a les esmentades factories que suposa que aproximadament 1.600 treballadors i treballadores que tenien vincle amb l’empresa a través de cooperatives simulades, entrin a formar part del grup Jorge adquirint tots els drets d’un treballador assalariat: salari segons conveni, Seguretat Social i drets laborals convencionals com vacances, segons els representants de la federació d’Indústria de CCOO. El procés ha comptat amb la mediació del Departament de Treball de la Generalitat.

UGT discrepa i no firma

El pacte es va firmar dimarts al vespre a Barcelona. UGT de Catalunya no hi ha estat d’acord i no ha participat en l’acte. Hores més tard, en un comunicat, el sindicat de tradició socialista ha explicat la seva oposició. UGT afirma que en la taula es va presentar un acord tancat i no es va donar la possibilitat al sindicat de parlar amb el grup Jorge. Acusa el secretari general de Treball, d’actuar “de part”. També justifica la seva negativa en el fet que l’acord suposa no aplicar al grup empresarial la sanció que li hauria correspost, que xifra en 40 milions. També explica que “la vinculació de l’acord de laboralització dels treballadors de dos centres de treball en dos municipis diferents a canvi que un dels municipis doni permisos urbanístics al Grupo Jorge. Pressió cap aquest municipi que la UGT –FI CA considera inacceptable”.

Finalment, UGT denuncia també que la laboralització dels treballadors procedents de les falses cooperatives es faria “en una empresa mercantil, que no s’especifica, i que, per tant, la UGT – FICA de Catalunya considera que deixa en la incertesa laboral els treballadors i treballadores”.

L’acord ha estat molt ben valorat pel secretari general del departament de Treball, Josep Ginesta, que ha explicat part del seu contingut. Segons aquest alt càrrec, el grup industrial aragonès s’ha compromès a regularitzar 1.600 llocs de treball, dels quals 1.200 a la comarca d’Osona i la resta al Pla d’Urgell. No obstant això en l’acta firmada, la societat ha fet constar que l’operació està condicionada a l’autorització per part de l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga d’obres d’ampliació i millora de les instal·lacions industrials de l’escorxador. «Amb aquesta autorització l’empresa ha dit que podrà afrontar els increments de costos que li suposarà la regularització dels treballadors», ha dit Ginesta, que no ha especificat quines són les ampliacions i millores que condicionarien l’acord definitiu ni quina seria la inversió que hauria de fer el grup Jorge.

Primer pas per a CCOO

Per la seva banda, CCOO ha valorat positivament l’acord perquè suposa assolir un resultat positiu en el procés de lluita contra les falses cooperatives. Es tracta d’un primer pas que en opinió de la federació d’Indústria de CCOO hauria de ser seguit per altres empreses que han fet de la utilització de falsos autònoms i falses cooperatives un avantatge competitiu que ha fet que els treballadors i treballadores d’aquestes empreses patissin unes duríssimes condicions laborals i rebessin a canvi salaris per sota del conveni de les indústries càrnies i es veiessin afectats per accidents laborals i malalties fruit dels alts ritmes de treball.

Cal recordar que fa un temps fruit de les accions sindicals el Parlament de Catalunya va canviar la llei catalana de cooperatives precisament perquè no es poguessin utilitzar societats amb aparença de cooperatives per a reduir les condicions laborals. Fruit d’això les inspeccions de treball va imposar fortes multes a algunes empreses. Com a reacció alguns grups industrials van amenaçar de deixar Catalunya i traslladar els seus escorxadors a autonomies amb unes lleis laborals més laxes.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*