Els sindicats UGT i CCOO han signat l’acord en l’ERO d’H&M després de setmanes de negociacions i mobilitzacions. Informen que l’objectiu prioritari era aconseguir una reducció important del nombre de persones afectades per extincions directes, de 1066 a 349, establint-se com a criteri prioritari la voluntarietat i unes bones condicions de sortida de la companyia per a les persones afectades per aquest ERO, evitant així sortides traumàtiques.
Betty Costa, secretària del sector comerç FeSMC-UGT de Catalunya, explica que de les 349, 12 persones són a Catalunya. A banda hi ha 33 persones que es veuran afectades per una reducció de jornada. Costa segueix relatant que aquesta reducció seria d’aquí a dos anys i si es recuperen les vendes del 2019, aquestes reduccions de jornada tornarien a passar a 40 hores. Si aquestes persones no volguessin acceptar aquesta reducció de jornada passarien a ser part de l’acomiadament. Aleshores, a Catalunya, es passaria de 12 a 45 acomiadats. Fet que podria passar a altres comunitats autònomes sumant finalment la xifra d’afectats per ERO.
Amb tot, Costa remarca que les negociacions han sigut molt dures amb concentracions i dos dies de vaga. “El primer dia de vaga ja l’empresa va frenar i va dir que les modificacions substancials es tiraven enrere i el segon dia de vaga va acabar amb poder negociar el tancament de botigues i tants treballadors al carrer”, explica Costa. De totes maneres, segons confirmen des de la UGT, a Catalunya tanquen finalment sis botigues. Les afectades seran les dues botigues ubicades al carrer Portal de l’Àngel, i la de les Rambles al centre de Barcelona, i també la del centre comercial de Diagonal Mar. Fora de Barcelona seran una botiga a Terrassa i una a Reus les que tancaran. Això no implica que siguin les seves treballadores les acomiadades, ja que seran reubicades. Aquests tancament, però, poden explicar el perquè de la reducció de jornada de fins a 33 persones, ja que moltes d’aquestes treballaven a espais que ja no existiran.
Així, en conclusió, els punts més importants de l’acord que ressalten tant la UGT com CCOO són l’adscripció voluntària, que no generi vacant, tenint preferència les persones que van ser afectades inicialment. Aquesta adscripció finalitzarà el termini el 3 de juny. A partir del 12 de juny, es sabran totes les persones voluntàries o no que s’han quedat sense feina.
També s’ha aconseguit una indemnització de 45/33 dies per any treballat més una prima per antiguitat. Aquesta serà de fins a 5 anys amb 3000 euros bruts, de 5 a 10 anys amb 4000 euros bruts i si és de més de 10 anys de 5000 euros bruts.
Per tal de reduir el nombre de persones acomiadades es farà una reducció de jornada per a 170 treballadores i treballadors (33 a Catalunya), que no podrà ser superior al 20% de la jornada contractada, amb una durada de 24 mesos, revisable posteriorment per poder tornar a la jornada inicial. Les hores que es redueixin tindran la mateixa indemnització que l’acomiadament.
Un altre element és que s’ha aconseguit que s’ofereixin 401 vacants. Les condicions en cas de vacants de menor jornada seran les mateixes que per a la modificació de reducció de la jornada. I finalment, a nivell estatal, no es tancaran les botigues de l’Illa, Ourense i Loranca. La botiga de Vigo es traslladarà a un altre lloc, fins que es produeixi la reobertura el personal estarà en ERTO cobrant el 80% del salari i no afectarà les pagues extres i les vacances.
En un comunicat, CCOO ressalta que “aquest acord no hauria estat possible sense el seguiment massiu per part de la plantilla de les vagues convocades, així com el treball incansable dels membres de la taula de les organitzacions signants i, de la representació legal dels treballadors en el seu conjunt”.
Podeu consultar la seqüència de les mobilitzacions seguint l’etiqueta H&M del Diari del Treball.