Comissions Obreres, valora en un comunicat que respecte a l’anterior trimestre, a Catalunya hi ha gairebé 25.000 aturats més. Un altre element destacat en la seva consideració és que l’augment de l’atur és només femení, ja que els homes redueixen aturats, i seria superior si no hagués caigut en picat l’activitat i l’ocupació.
Respecte a l’activitat, el sindicat avalua que a Catalunya cau en -23.300 persones en relació amb el darrer trimestre de 2014 i en -19.600 pel que fa al primer trimestre de 2014, el que suposa un -0,61% i un -0,52%, respectivament.
Cristina Faciaben, secretaria de socioeconomia del sindicat destaca una altra dada preocupant per al sindicat: «Creix l’atur de llarga durada, de més d’un any, respecte a l’anterior trimestre en 8.300 persones. Actualment el 60,6% de les persones a l’atur fa més d’un any que busquen feina. D’aquests, 144.200 fa entre un any i dos anys i 315.500 fa més de dos anys», afirma.
La cronificació de l’atur genera la desprotecció econòmica però també redueix les oportunitats de retorn al mercat laboral de qui la pateix.
Davant l’escenari que es dibuixa a partir de les dades de l’EPA, CCOO demana al Govern de la Generalitat que reflexioni sobre les causes que fan que els indicadors laborals a Catalunya siguin pitjors que a la resta de l’Estat. També insta les empreses a apostar per l’estabilitat i la qualitat de l’ocupació com a motor de la recuperació de l’economia, i exigeix, finalment, polítiques d’ocupació útils i eficients per a millorar les oportunitats de treball.