Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Durant el 2024, un 19% dels nous autònoms a Catalunya provenien de sectors altament qualificats com l’educació, la sanitat i les activitats professionals, científiques o tècniques. Aquest percentatge representa un total de 109.121 persones treballadores.
En l’ultima dècada, el treball autònom ha evolucionat cap a una major qualificació. El 2015, els autònoms en feines qualificades eren 82.017, un 33% menys que ara. A escala estatal, un 17,3% dels autònoms afiliats durant el 2024 treballaven en sectors qualificats, una xifra lleugerament inferior a la de Catalunya, tot i que el creixement percentual en deu anys ha estat el mateix. “Aquest dinamisme ha estat un factor clau en el creixement sostingut del treball autònom”, expliquen des de la UGT de Catalunya.
En sectors tradicionals com la construcció o el transport, el creixement ha estat més moderat el 2024, amb 340 i 1.139 nous afiliats, respectivament. En deu anys, la construcció ha crescut un 6% i el transport un 11,4%. En canvi, altres sectors han patit un decreixement progressiu. Des del 2015, Catalunya ha perdut 14.679 autònoms en el comerç, 10.681 en la indústria manufacturera i 3.696 en l’agricultura. Aquestes dades reflecteixen una transició cap a la digitalització i les feines d’alta qualificació.
Des de CTAC-Autònoms alerten que aquesta nova tendència no pot suposar una proliferació de falsos autònoms. Demanen a les empreses que contracten serveis professionals que compleixin l’Estatut del Treball Autònom i han iniciat reunions amb el Ministeri de Treball per exigir l’activació de la taula de treball de l’Estratègia Nacional d’Impuls de Treball Autònom. Aquest pla, impulsat el 2022, estableix accions per fomentar el treball autònom fins al 2027 i enguany entra en la seva segona fase, amb la voluntat de convertir els treballadors autònoms en motor econòmic.
Novetats en les quotes
Aquest any també hi ha novetats en les quotes dels autònoms. Les cotitzacions més baixes es redueixen en 25€, situant la quota mínima en 200€, tot i que també es redueix la base de cotització. Això implica que, en cas de baixa per malaltia, les prestacions seran inferiors. Actualment hi ha quinze trams: els intermedis mantindran les mateixes quotes, mentre que aquells amb ingressos superiors a 1.700 euros pagaran més. Per exemple, els que superin els 6.000 euros al mes veuran augmentada la seva quota de 530 a 590 euros mensuals.
El sistema de càlcul va ser reformat el 2022 pel Ministeri de la Seguretat Social, amb l’acord de les associacions d’autònoms. Abans, molts treballadors autònoms cotitzaven per la base mínima, cosa que els deixava en una situació de precarietat durant la jubilació o en cas de baixa per malaltia.