Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Amb la nova reforma laboral, Espanya ha aconseguit superar la barrera dels vint milions d’afiliats, la taxa d’atur més baixa en catorze anys i un 50% de contractes indefinits. Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball feia el passat dissabte, el primer acte d’escolta a Catalunya des que va iniciar la gira per Espanya per a “crear un nou model de país per als pròxims deu anys”. “Res em fa més feliç que estar entre treballadors”, deia agraïda Díaz a la Fira de Sabadell per parlar sobre la reforma laboral amb persones que s’han vist beneficiades per la norma.
Omar El Gabry, treballador d’una llibreria de Tarragona, ha aconseguit un contracte indefinit per primer cop en trenta anys: “fins ara només he tingut contractes temporals de fins a tres mesos”. D’altra banda, després de la ratificació del conveni 189 de la OIT on es reconeix el dret a l’atur de les treballadores de la llar, Zaida Lenny, va reivindicar la importància de les feines de casa i les condicions precàries en què les han de dur a terme. “Som dones que sostenim el sistema i mereixem empatia” i va demanar que es facilités l’accés als papers al ser un sector amb moltes persones migrants “que només volen millorar la seva vida”.
Espanya es convertia en referent amb l’aprovació de la Llei Rider, l’agost de 2021, al regular un sector emergent molt afectat per la figura dels falsos autònoms que la legislació va erradicar. Mentre les empreses del sector de repartiment han acatat la llei, Inspecció de Treball ha multat a Glovo amb 79 milions d’euros per ús de falsos autònoms i ha obligat a la regularització de quasi onze mil treballadors. “Glovo igual que totes les empreses complirà la llei”, va sentenciar Díaz entre forts aplaudiments dels assistents. Joaquín Andrés, el primer president del Comitè d’empresa de Glovo, va reivindicar les manifestacions dels treballadors l’estiu del 2021 i la llei rider com a cabdals per a la millora de les condicions del sector.
Un altre dels segells del ministeri de Treball han estat els ERTO, que han garantit la feina a 3,6 milions de persones. “Els ERTO ens han salvat dels ERO”, afirmava Olga Rubio, treballadora de l’empresa majoritàriament femenina Magna Mirror i membre del comitè d’empresa per USOC. “Feia anys que no hi havia tanta protecció social com hi ha ara”, va concloure. En la mateixa línia, Jorge Moraleda, sindicalista i responsable de la negociació col·lectiva de CCOO va afirmar que mentre que l’antiga reforma laboral “tenia cara d’empresari” l’actual té cara de “dona, d’immigrant, d’estabilitat i de democràcia”, al recuperar poder en la negociació col·lectiva.
Yolanda Díaz prenia la paraula per recordar l’aniversari de l’afusellament de Companys i aprofitava per posar en valor la nova llei de memòria democràtica, que “tot i arribar tard”, reconeix “la legalitat republicana”.
“La política va de millorar la vida de la gent”, va assegurar mentre recordava mesures que ha aprovat el Govern per “dignificar” el treball com derogar la retallada de l’atur, l’acomiadament per baixes mèdiques, l’augment del salari mínim, una ampliació de drets de les treballadores de la llar que tot i ser “un pas històric”, en paraules de la ministra, “queda molt per fer en la dignificació de les persones migrants” i una reforma laboral que ha reduït l’atur, especialment el juvenil. Va aprofitar per acusar a les forces polítiques que “van votar amb Vox” i es van oposar a la reforma laboral: “Quan les normes són bones, encara que no siguin tot el que volíem s’ha de votar que sí, del contrari seguiríem amb la reforma del PP”. A l’acte hi van assistir molts joves, per als qui va voler tenir unes paraules: “s’ha acabat l’explotació juvenil” i va anunciar que el dimarts es farà públic l’estatut del becari.
La indústria ha demostrat ser clau en el desenvolupament econòmic i tant la Generalitat com el Govern han dut a terme mesures per atraure inversions. Díaz, va anar més enllà i va anunciar que Sumar farà una proposició de llei que penalitzi les deslocalitzacions i en cas que es produeixi, obligui a l’empresa a tornar els diners públics rebuts perquè “la política industrial ha de ser sostenible i justa”, va afirmar.
Un altre dels debats que s’ha obert davant l’elevada inflació ha estat la fiscalitat. Feijóo proposava una reducció d’impostos a la que Díaz va contestar que “només serveix per col·lapsar un país com s’ha demostrat al Regne Unit”. El Govern ha garantit una reducció d’impostos a les rendes inferiors als 21.000 euros, de les que se’n veuran beneficiades dotze milions de persones, juntament amb una baixada de les cotitzacions a petites empreses i autònoms. Els ingressos es compensaran amb l’impost de solidaritat als qui tenen més de tres milions d’euros, és a dir, un 0,1% de la població i una major pressió fiscal a les rendes superiors als 200.000 euros. La ministra justificava les novetats fiscals per garantir una major “redistribució” i un augment en la despesa social com dependència.
Davant la crisi política que ha viscut el Govern català, la vicepresidenta va afirmar que és moment “d’aixecar-se i tenir esperança” i va manifestar la importància de Catalunya “perquè no es pot construir un projecte de país sense els catalans”. Per concloure, va reivindicar la importància dels sindicats: “no és casual que l’extrema dreta els vulgui combatre” i entre fortes ovacions va concloure que Sumar “no vol guanyar a la dreta, vol guanyar el país”.