La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència i Innovació, ha publicat l’estudi La presència de dones a la producció científica espanyola, en què, per primera vegada, s’ofereixen dades que identifiquen la presència de investigadores en la producció científica espanyola publicada, entre el 2014 i el 2018, en revistes internacionals de referència.
El treball revela que en el 48% de la producció científica espanyola a Web of Science (WOS), font d’aquest estudi, hi ha una dona signant de la publicació, però només un 20% de les investigadores lideren publicacions.
Segons els resultats, el 43% de la comunitat investigadora espanyola que publica a WOS són dones. WOS és una de les principals bases de dades mundials de referències bibliogràfiques i cites de publicacions periòdiques. Així mateix, l’informe mostra que el 12% de la producció científica espanyola en què intervenen dones es troba entre la més citada del món, tot just un punt percentual de diferència amb la mitjana espanyola, del 13%.
La mitjana de la producció científica espanyola en col·laboració internacional se situa en el 53%, una xifra que baixa fins al 48% en aquella producció en què participen investigadores. Tot i això, aquesta dada ha anat augmentant any rere any.
En total, s’han analitzat 304.165 documents a l’estudi identificant 145.276 investigadores i investigadors d’institucions científiques espanyoles.
Les categories temàtiques amb més documents en la producció científica en què participen dones són ciències mediambientals, ciència dels materials, bioquímica i biologia molecular, ciència dels aliments, física, química, farmacologia i farmàcia i neurociències. A les àrees d’enginyeria i matemàtiques hi ha menys presència de dones.
Igualtat de gènere a la ciència
L’impuls a la igualtat de gènere en el sistema de ciència i innovació és una de les prioritats del Ministeri de Ciència i Innovació, que ha engegat mesures per identificar i eliminar les desigualtats que persisteixen en aquests àmbits a través d’estudis com l’informe Científiques a Xifres 2021 o l’informe de Situació de les joves investigadores a Espanya.
Per donar visibilitat a la tasca de científiques referents, el ministeri ha desenvolupat iniciatives com la plataforma Científiques Innovadores i actualment està treballant en noves accions com la creació d’un distintiu d’igualtat de gènere en R+D+I o el disseny d’un programa de mentatge amb enfocament de gènere dirigit a joves investigadores.
A més, el Ministeri de Ciència i Innovació forma part de l’Aliança STEAM pel talent femení. Nenes en peu de ciència, una iniciativa del Ministeri d’Educació i Formació Professional destinada a fomentar les vocacions STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques en connexió amb les Arts i Humanitats) en nenes i joves.
Aquest és un article traduït de l’Agència Sinc.