Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Departament d’Empresa i Treball, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha publicat la convocatòria del programa “Treball i Formació”, una política de foment de l’ocupació que subvenciona la contractació de persones en situació d’atur i pertanyents a col·lectius amb més dificultats per accedir al món laboral i, per tant, major risc d’exclusió social. A més del contracte laboral a jornada completa durant un any, el programa inclou formació per a l’adquisició de competències professionals i transversals, així com acompanyament per afavorir la inserció laboral de la persona beneficiària. En total, la inversió és de 42 milions d’euros i es preveu superar les 1.800 persones contractades.
La novetat de la convocatòria d’aquest any és la línia destinada a la contractació de persones trans, ja que es tracta d’un col·lectiu que pateix encara discriminacions en molts àmbits, també el laboral, i amb veritables dificultats per trobar feina: aproximadament un 85% de les persones trans estan desocupades. Aquest fet condemna moltes d’aquestes persones a l’exclusió social. La previsió inicial –tot i que depèn de les sol·licituds de facin les entitats socials contractadores- és destinar a aquesta línia aproximadament 4 milions d’euros, que es traduirien en gairebé 200 persones trans contractades.
A més de les persones trans, la convocatòria 2021 de “Treball i Formació” estableix com a col·lectiu prioritari les dones –especialment les que es troben en situació de major vulnerabilitat, com víctimes de violència masclista, desocupades de llarga durada o famílies monomarentals- i es destinen a la seva contractació més recursos que mai en aquest programa. En concret, 21 milions d’euros que generarien prop de 900 contractacions. Actualment, el 55% de les persones en situació d’atur són dones.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat la importància que per primera vegada hi hagi una línia específica per a persones trans, un “primer pas per revertir la situació d’injustícia que pateixen”. Torrent ha afirmat que el programa és un “instrument important per superar l’impacte de la covid-19 en el món laboral i crear ocupació” i ha destacat “l’elevat increment dels recursos que destina el Departament al foment de la contractació durant aquest segon semestre de l’any”. Per a Torrent, aquestes polítiques actives d’ocupació “demostren el compromís del Govern per generar oportunitats a les persones en situació de major risc d’exclusió, especialment les dones i les persones trans”. “Combatre la bretxa de gènere en l’ocupació ha de ser una prioritat per a construir un país realment just”, ha reblat, i ha afegit que “aquestes mesures són imprescindibles per acabar amb les desigualtats estructurals existents a la nostra societat”.
En la mateixa línia s’ha expressat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que ha destacat com aquest programa es fruit “d’un treball acurat i responsable, respectuós amb les persones i que avança en l’impuls de les polítiques d’equitat fonamentades en una distribució justa dels drets i les oportunitats, sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència.” La consellera Verge també ha reconegut que “aquests programes per a dones en situació de vulnerabilitat i per persones trans no solucionaran el gran biaix que encara vivim però és un gran pas per trencar unes dinàmiques que revictimitzen aquestes persones. Cal que les empreses i tota la societat entengui que la diversitat és una riquesa i des d’aquí l’hem de valorar”. També ha destacat “la feina feta des de la Direcció General de Polítiques LGBTI+, en coordinació amb el SOC i en col·laboració de les entitats i persones trans, que ha permès oferir un programa adequat a les necessitats del col·lectiu.”
Línia per a les entitats locals: 26 milions d’euros i 1.128 contractes
El programa “Treball i Formació” inclou dues línies d’ajuts: una destinada a entitats locals (ajuntaments i consells comarcals) i una altra per a entitats sense ànim de lucre. Amb la primera, que compta amb un pressupost de 26 milions d’euros, se subvencionen contractes de treball amb formació i acompanyament per a dos col·lectius: dones i persones majors de 45 anys en situació de desocupació.
En les primeres ajudes s’hi destinen 13 milions d’euros i es preveu contractar 564 dones. Podran participar les dones desocupades que siguin dones víctimes de violència masclista- i tindran caràcter preferent les dones que siguin mares monoparentals- i les dones en risc de caure en situació d’atur de llarga durada no perceptores de prestació per desocupació o subsidi ni d’ajuts. En aquest apartat, també es prioritzen les mares monoparentals i les dones que no tinguin la cotització suficient perquè se’ls reconegui la pensió de jubilació quan arribin a l’edat. En les segones ajudes dirigides a persones majors de 45 anys en situació de desocupació s’hi destinen 13 milions d’euros i es preveu la contractació de 564 persones.
Línia per a entitats sense ànim de lucre: 16 milions d’euros i 690 contractes
L’altra línia del programa “Treball i Formació” s’adreça només a les entitats sense ànim de lucre amb centre de treball a Catalunya. Mitjançant aquesta línia se subvencionen, amb un total de 16 milions d’euros, contractes de treball amb formació i acompanyament a tres col·lectius: dones, persones trans i persones en situació de desocupació de llarga durada.
De la mateixa manera, pel que fa a les dones, podran participar dones en situació d’atur inscrites al SOC com a demandants d’ocupació, dones víctimes de violència masclista i es prioritzaran dones monoparentals, dones amb responsabilitats familiars i dones en situació de discriminació per lloc de procedència, ètnia o religió.
La previsió és que es destinin, aproximadament, 8 milions d’euros a la línia Dona, 4 milions a la línia Trans i 4 milions a la línia de persones desocupades de llarga durada, tot i que no hi ha una distribució prèvia del pressupost i, finalment, dependrà de les sol·licituds que presentin les entitats contractadores. En total, es preveu la contractació de 690 persones.