El comitè d’empresa de BIC Graphic Europe ha convocat per a aquest dijous, 6 de maig, una vaga de 24 hores per rebutjar l’ERO presentat per la companyia i amb el qual pretén acomiadar 52 persones de la planta de Tarragona. Des dels sindicats demanem urgentment la retirada immediata de l’expedient i que s’opti per mesures menys traumàtiques i de caràcter temporal. També exigeixen la presència i mediació activa del Departament de Treball.
Manel Molina, delegat d’UGT FICA a Bic Graphic Europe i responsable de béns de consum UGT FICA de Catalunya, defensa que no hi ha causes per un acomiadament de 52 persones, donat que ho estan enfocant tot a la reducció de l’activitat. Una reducció durant l’any 2020 que ve donada, diu, a causa de la pandèmia.
Aquest seria el tercer ERO que practica l’empresa des del 2012. Aleshores la plantilla comptava amb més de 400 treballadors. Ara només queden 243. Una xifra que si s’apliqués la mesura baixaria encara en 52 treballadors més. Així, des del 2012, els treballadors i treballadores de Bic Graphic han patit tres expedients de regulació que s’han donat més o menys cada 4 anys. Aquests ERO han suposat, segons relata el sindicat, la destrucció de 220 llocs de treball, la modificació substancial de les condicions de treball i, a més també, un ERTO desproporcionat, així com la minva contínua de les condicions econòmiques i socials.
Molina recorda que en l’últim ERO fet l’any 2017 van acomiadar 120 persones: “aleshores es tancava una empresa que havien adquirit el 2007 i no era funcional. Hi havia duplicitat de llocs de treball i van decidir tancar-la”. Comparant-ho, Molina afirma que “ara no hi ha causes per un acomiadament de 52 persones”. La reducció de la productivitat i d’ingressos que al·leguen s’han donat a causa de la pandèmia. perquè ho estan enfocant tot a la reducció de l’activitat. La reducció que tenim d’aquest 2020 és a causa de la pandèmia. És comprovable perquè Bic Graphic Europe va obtenir el 2018 un benefici de 3,4 milions d’euros i, el 2019, de 2,1 milions. Molina afegeix que el primer trimestre del 2020 estava anant també amb resultats positius. Va ser quan van arribar les restriccions per evitar el contagi quan va començar a caure l’activitat productiva, “però això va passar a tot el món!”, apunta.
Molina denuncia en aquest sentit que, així com a altres llocs estan fent servir ERTO o eines menys traumàtiques que funcionen i estan fetes per situacions conjunturals com aquesta, que aquí estiguin plantejant directament un ERO d’extinció. Entenen que la reducció de l’activitat productiva és reversible: el sindicat defensa que quan desapareguin les restriccions, l’activitat productiva tornarà a recuperar mica en mica l’activitat normal, i els llocs que es pretenen destruir seran necessaris per fer front a l’activitat recuperada. “Els llocs que ara volen amortitzar, després els necessitarem”, diu Molina que afegeix que “no és coherent que ara mateix prenguin aquesta decisió quan hi ha altres eines”.
Un altre dels elements que han volgut destacar des del sindicat és la importància que el Departament de Treball prengui part en la mediació. Molina explica que l’empresa està tenint una posició de dilació del procés des del principi de les mediacions. Explica que a la primera reunió, la qual en principi consta de l’entrega de documentació i prou, l’empresa va trigar tres hores en fer aquesta tasca. “Ja no vam fer res més perquè havíem d’analitzar una documentació que va arribar tard”, denuncia Molina que creu que va ser una primera reunió nul·la. Després, en una segona reunió, es van trobar que aquesta estava acotada en el temps: només tenia una duració de 2:30 hores perquè l’advocat de l’empresa havia de marxar. La companyia també va limitar les reunions a una per setmana. El comitè d’empresa al complet va veure que així estaven anant molt lents i van decidir demanar la mediació per part de l’administració. Molina considera que van “encertar”.
Bàsicament demanaven reunions presencials i la informació que l’empresa estava dilatant. Entenien que aquesta era “una documentació molt simple que clicant un cop a l’ordinador es podia tenir”, però es trobaven que els hi retardaven i no els hi enviaven fins al dia anterior a la reunió… En demanar la mediació de l’administració, Molina ens diu que l’empresa ha passat a proposar dues reunions setmanals en comptes d’una i amb això la comunicació és més fluida.
De fet, la tarda anterior a la vaga s’ha tingut una reunió de mediació presencial. Després d’aquesta jornada on estan convocats tots els treballadors, la plantilla decidirà com procedir. “Ara tenim clar l’objectiu, però no sé si l’empresa entendrà les necessitats, quina postura tindrà o com reaccionarà”, diu Molina per explicar que encara hi ha molts moviments per decidir.