Infermeres de Catalunya va interposar demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per haver decretat uns serveis mínims del 100% durant la darrera vaga convocada per aquest i altres sindicats el passat mes de març.
La vaga havia estat convocada per la Mesa Sindical de Sanitat pel 10 de març i posteriorment, a partir del 15 de març, de forma indefinida en format d’aturades parcials de dues hores en els diferents torns de treball.
Donat que el SEM va decretar uns serveis mínims del 100%, “vulnerant així el dret fonamental a vaga de les treballadores”, el sindicat Infermeres de Catalunya va al·legar la il·legalitat d’aquesta actitud i, “perquè no tornés a passar”, va interposar demanda contra el SEM.
Ara, la sentència del TSJ de Catalunya indica que és il·legal decretar uns serveis mínims del 100%, inclús en un servei essencial, ja que vulnera el dret a vaga de qualsevol treballadora i treballador.
El tribunal comenta sentències anteriors on ja s’especifica que “la qualificació d’un servei com essencial no significa la supressió del dret de vaga dels treballadors ocupats en aquest servei, sinó la previsió de les garanties per al seu manteniment […] doncs mantenir un servei implica la prestació dels treballs necessaris per a la cobertura mínima dels drets, llibertats o béns que el propi servei satisfà, però sense arribar al nivell de rendiment habitual”.
El text també especifica que el SEM no va aplicar correctament l’ORDRE TSF/56/2021 de serveis mínims, ja que aquesta indicava que el SEM havia de “garantir el normal funcionament del servei de coordinació d’urgències i els sistemes d’emergències mèdiques, en atenció a les especials característiques de l’assistència prestada”. I on també deixava clar que “la Direcció dels centres afectats, una vegada escoltat el Comitè de Vaga, ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims que estableix l’article anterior”.
Com afirma doncs el sindicat, “decretar uns serveis mínims del 100% vulnera el principi de proporcionalitat i anul·la, de facto, un dret fonamental com és el dret a vaga”.
Condemnen al SEM per danys morals
La conseqüència d’això ha estat una condemna al SEM a indemnitzar al sindicat Infermeres de Catalunya per danys morals. I és que tot i que finalment els fets imputables al SEM queden reduïts a un sol dia de vaga, la seva actuació ha determinat que la totalitat dels treballadors que havien de prestar servei aquell dia, no van tenir la possibilitat d’exercir el dret a vaga, amb el resultat pràctic de desactivació de la vaga, generant descrèdit i pèrdua de confiança en el sindicat, com a convocant de la vaga. I a aquesta idea respon la condema: una indemnització de 6.251 euros al nostre sindicat per danys morals.
Des de Infermeres de Catalunya opinen que aquesta és una “sentència exemplar que marca els límits de les entitats sanitàries, tant públiques com privades, en el moment de decretar els serveis mínims”. Afegeixen que no els hi “tremolarà el pols per defensar els drets laborals de les infermeres i resta de professionals del nostre sistema de salut”.
El SEM pot recòrrer la sentència davant el Tribunal Suprem
Ara la Direcció del SEM ha de decidir si acata la sentència del TSJ de Catalunya, on se li diu que ha fet malament al decretar uns serveis mínims del 100% vulnerant així el dret fonamental a vaga dels seus treballadors, o pel contrari, decideix recórrer la sentència per intentar guanyar en una instància superior.
Des del sindicat demanen respecte per part de la Direcció del SEM després d’haver “donat tot el que se’ns ha demanat, i molt més, durant aquesta pandèmia”. Expliquen i denuncien també que durant el judici, el SEM va menysprear les infermeres i els tècnics de les Unitats de Suport Vital Avançat Infermer (USVAI) com unitats de Suport Vital Bàsic. “No sabem si va mentir deliberadament o bé ho va dir per desconeixement de la llei, ambdues opcions igual de nefastes per un advocat”, diuen. El sindicat recorda que diàriament es queden sense cobrir unitats medicalitzades, passant a ser aquestes una unitat SVAI més coberta per infermeria i tècnics.