Aquest Primer de Maig se celebra en un moment d’extraordinàries dificultats originades per la pandèmia de la covid i la crisi sanitària provocada per aquesta.
Aquesta situació ha posat en evidència la política de retallades, iniciada el 2009, i que va afeblir el sistema sanitari, que ha hagut de fer front, amb aquestes limitacions, a la greu pandèmia i les conseqüències econòmiques que han afectat el mercat laboral molt precaritzat, per les reformes laborals, i malgrat la implementació de mesures correctores com els ERTO, no ha pogut protegir les persones amb contractes precaris o l’economia submergida, que estan sent durament castigades per aquesta falta de recursos, pel fet que estan fora del sistema de protecció social.
Per això, aquest 1r de maig és el moment de reivindicar un canvi en profunditat de les polítiques que s’han implementat durant aquests anys. D’una banda, destinant recursos públics per a la inversió en desenvolupament econòmic, dedicat a l’economia productiva i, de l’altra, protegir el treball, millorar les condicions dels treballadors i de les treballadores i lluitar contra les desigualtats socials, que aquesta pandèmia ha aguditzat.
És el moment de passar de les paraules als fets, és necessari que el govern presenti una nova legislació laboral que elimini la precarietat laboral i ataqui aquells models que s’han desenvolupat per les plataformes digitals que han generat els falsos autònoms i un procés d’externalització de les empreses que han creat una cadena de subcontractació que ha desarticulat el procés productiu i ha dificultat la lluita sindical i la negociació col·lectiva.
Si alguna cosa ha quedat clara, amb aquesta pandèmia, és que és imprescindible reforçar l’estat del benestar amb una sanitat pública, una millor protecció social, que permeti afrontar amb garanties la lluita contra l’exclusió social i en favor de la igualtat de les persones sense discriminació de gènere, d’origen social, ètnic…
També, és necessari protegir el futur dels ciutadans amb el blindatge del sistema de pensions en la constitució i que garanteixi el futur del sistema públic de pensions que assegurarà a les noves generacions les prestacions. Igualment és necessària una reforma del sistema de les residències de gent gran, que s’ha demostrat que han estat afectades per la covid amb insuportables índexs de mortalitat, que han estat totalment inacceptables.
Aquest nou model de creixement és el que cal impulsar per a recuperar la generació de riquesa, però s’ha de realitzar amb noves bases que posin el desenvolupament energètic sobre la base de les energies renovables, que substitueixin les energies fòssils que estan afectant l’escalfament del planeta i que posa en risc el futur de la humanitat.
Al mateix temps, els recursos públics que la UE posarà a la disposició dels estats, han de servir per a generar aquestes noves activitats, que permetin una transformació del model productiu, amb el creixement de l’ocupació i noves activitats amb alt valor afegit. Per a això, és imprescindible donar suport a l’educació i la formació professional durant tota la vida laboral, tot incrementant els recursos destinats a aquesta.
Però, no sols es tracta d’incrementar la despesa pública, sinó també de reformar el sistema impositiu, per a possibilitar una veritable progressivitat fiscal i atacar aquelles bosses de frau i d’activitats que busquen paradisos fiscals, per a reduir el pagament dels seus impostos, quan s’enriqueixen sense contribuir al país que realitzen aquests negocis. En aquests moments ja s’està prenent consciència d’aquesta realitat, però es fan necessàries actuacions globals, de tots els països, per a possibilitar els increments de recursos a la disposició de la col·lectivitat, que permetin polítiques efectives de lluita contra la desigualtat.
A Catalunya, la USOC fa una crida especialment en aquests moments, per a tenir un govern amb plenes capacitats d’actuació. Portem diversos mesos amb un govern en funcions sense presidència i ara, després de més de dos mesos de les eleccions del 14F, no és acceptable que el país, quan està travessant una greu crisi sanitària, econòmica i social, no tingui un nou govern capaç d’afrontar aquesta extraordinària crisi, pel fet que les forces polítiques que tenen aquesta responsabilitat estan pensant més en els seus interessos partidistes que en el bé comú.
Aquest 1r de maig comencem a veure el principi de la fi de la pandèmia, amb la vacunació de la població, que cal intensificar, com més aviat millor i amb la producció i subministrament de més vacunes.
Tornarem a sortir al carrer, adoptant totes les mesures de seguretat sanitària per a tornar a exigir els nostres drets i la conquesta de nous, perquè a causa de la pandèmia s’ha posat en evidència les deficiències del nostre sistema econòmic i social, USOC estarà en aquesta lluita per un món més just, i que la pandèmia ha demostrat que podem fer un món millor i més solidari, sent possible superar amb l’esforç de tots i totes, del personal sanitari i d’investigació, treballadors essencials i de la societat en el seu conjunt, que amb generositat i altruisme, estem contribuint amb el nostre esforç a la lluita per la vida.