Els treballadors de diversos serveis vinculats amb l’empresa, Serveis d’Educació No Formal (SENFO) fa més d’un més que no cobren. La companyia és una Societat Limitada que té un acord amb la Fundació Futur. De fet les dues societats comparteixen serveis centrals que telefònicament s’anuncien com Fundació Futur SENFO. Les treballadores i treballadors de SENFO han convocat actes de denúncia de la seva situació dimecres vinent davant dels corresponents ajuntaments on realitzen els seus treballs.
Diari del Treball ha rebut comunicacions de diversos nuclis de treballadors de Senfo que fa temps que cobren amb retard, però que han vist com darrerament no els són abonades les nòmines. Així, una representant de les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) del Baix Llobregat, explicava que en el seu cas, l’impagament afecta unes 60 treballadores que atenen llars amb dificultats per assumir les tasques habituals, perquè hi viuen persones grans o amb dificultats de mobilitat o altres impediments. Aquesta treballadora, ha explicat a aquest mitjà que “ens hem posat en contacte amb el Consell comarcal del Baix Llobregat i ens diuen que es plantegen retirar-los la concessió”. Diari del Treball ha intentat parlar amb l’administració comarcal esmentada sense que ningú hagi atès les trucades ni els correus electrònics enviats.
Sant Andreu de la Barca
La situació que passa a les localitats del Baix Llobregat, on les concessions són atorgades pel consell comarcal o pels ajuntaments, s’ha produït també a Sant Andreu de la Barca, on els treballadors i les treballadores de les llars d’infants El cavallet i el Trenet, tampoc els ha abonat les dues darreres nòmines, segons una nota feta pública per CCOO. Aquestes llars d’infants estan gestionades també per SENFO, tot i que la titularitat és pública. Segons ha explicat el sindicat, s’han mantingut reunions amb el consistori de Sant Andreu que, de manera oficiosa estudia fer alguna bestreta per així pal·liar la situació de les treballadores de les llars d’infants. En aquest sentit, el consistori ha comunicat que rescindirà el contracte.
Aquest diari s’ha posat en contacte amb el telèfon que els treballadors utilitzen per comunicar-se amb la seva empresa. Una veu pre-gravada indica que l’empresa es diu Fundació Futur SENFO, i tot i que tenen horari d’atenció de matí i tarda, els telèfons d’administració i de recursos humans no responen.
Fonts laborals consultades per aquest mitjà de comunicació manifesten que l’impagament afectaria tots els àmbits de SENFO, on hi treballen unes 600 persones. Ara bé, com en aquesta empresa no hi ha representació sindical, tampoc hi ha constància de cap mobilització, tret de la de la darrera convocatòria.
El malestar dels treballadors de SENFO es gran i a causa de la seva dispersió cada grup intenta solucionar els seus problemes separadament. Una treballadora, que ha accedit a parlar sota condició d’anonimat, indica que “tot i que els serveis, que són públics, poden ser rescatats i els treballadors i treballadores poden ser recol·locats mitjançat subrogació en les empreses a les quals s’adjudiqui de nou la tasca, temem que podem quedar desemparats durant el procés de transició entre una situació i l’altra”.
El mes de març passat es van produir també concentracions de treballadores de les escoles Roc Blanc i Rosella, de Viladecavalls a causa dels retards en el pagament de les seves nòmines. En aquell cas la protesta que van fer amb cartells a les portes del seu centre de treball es referien a la Fundació Futur, segons El Món Terrassa.
Mercabarna
Fonts laborals han fet arribar també a Diari del Treball la situació que pateixen les treballadores i els treballadors de les llars d’infants de SENFO a Mercabarna. Aquest diari s’ha posat en contacte amb treballadores de l’escola Simphonie, que no han confirmat ni desmentit que estiguin al dia en els cobraments.
Igualment, el conjunt de treballadors de Fundació Futur, que sumaven més de 900 persones, segons la darrera memòria, tenen pendent de cobrar els mesos d’abril i de maig, segons ha pogut saber aquest diari. L’entitat, que té com a soci preferencial SENFO, no havia dit res als seus treballadors, tot i que divendres passat els va enviar un correu electrònic en el qual afirmava:
“Recentment s’han produït unes circumstàncies que han fet que la Fundació no hagi pogut fer front a les seves obligacions salarials.
Estem treballant per resoldre aquesta incidència i cercant reconduir la viabilitat del nostre projecte.
Amb la informació que tenim avui tot apunta a que el 30 de juny i el 31 de juliol d’enguany podrem complir amb les obligacions que tenim amb els nostres col·laboradors, en un 50% cada final de mes. Si els esforços que estem fent donen fruit, podríem avançar aquest dos pagaments en un de sol.”
A la Fundació Futur hi treballen moltes persones acollides en inserció laboral. En algun cas s’ha produït alguna situació francament dura, ja que una treballadora que cobrava la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) va ser contractada i va deixar de percebre l’ajut, i sense solució de continuïtat, va veure com no li pagaven la nòmina, cosa que l’ha deixat gairebé en la indigència, després de renunciar al seu ingrés inicial.
2 comentaris
A les escoles de vacarisses pasas el mateix estén sensei cobrar i ja acaben el curs escolar de de gemir el mostré sou. Mes info escolar Pau Casals i font de l’ propina de vacarisses.
Som el Ceip Dr. Ferran I Clua de Barcelona al c/Manigua,25
Treballem unes 26 persones per Fundació Futur que ens va subrugar al abril de 2015 I estem sense cobrar tambe.