Els treballadors de vuit empreses del sector de ferrocarrils de l’Estat espanyol, CAF Beasain, CAF Irún, CAF Madrid, CAF Saragossa, CAF Madrid, Euskotren, Metro de Barcelona, Metro de Bilbao i Metro de Madrid, han creat un front comú per reivindicar junts mesures que evitin els efectes de l’amiant i que pal·liïn les conseqüències en la salut dels que en resultin contaminats.
Amada Álvarez, presidenta del comitè d’empresa de Metro de Barcelona, ha llegit un comunicat conjunt en el qual s’alerta que el 2020 “serà un any clau i especialment dur en els països desenvolupats a causa del fet que l’asbestosi i altres malalties connexes, acostumen a produir-se 20 o 30 anys després que les persones hagin estat exposades a l’amiant”.
En el manifest es critica que els afectats hagin d’enfrontar-se de manera individual a llargs litigis, sense l’empara necessària, quan afirmen, es coneix l’autoria de les contaminacions.
Les associacions ha elaborat un decàleg de sures urgents en la seva lluita contra l’amiant.
En primer lloc reclamen que s’activi un fons de compensació per als perjudicats.
El segon punt és l’elaboració d’un llistat de persones que hagin pogut estar en contacte amb l’amiant, bé sigui directament en el seu lloc de treball o en l’àmbit domèstic i ambiental.
També s’insta la declaració de malalties d’amiant sense que calgui passar abans per un judici. En aquest sentit s’insta a deixar de dificultar i allargar l’agonia de les persones afectades recorrent les sentències.
El quart punt reivindica l’activació i dotació econòmica per impulsar la investigació mèdica que permeti aturar les infeccions.
Un altre punt reivindicatiu és l’aplicació de coeficients reductors per a la jubilació a les persones que han estat exposades a l’amiant, a més d’avançar a jubilació als treballadors i treballadores malaltes.
A més es reclama que l’amiant es tracti com un problema de salut pública.
També es reivindica la creació d’un registre de malalties derivades de l’amiant i d’empreses que han treballat amb aquest producte.
El desamiantat controlat del producte que encara està en edificis i instal·lacions i la gestió adient dels residus és un altre dels punts del manifest.
Els treballadors també reclamen els serveis públics de salut posin en marxa un programa de detecció de patologies derivades de l’amiant.
Finalment els col·lectius de treballadors d’empreses de ferrocarrils exigeixen el compliment dels pals de vigilància específica per part dels serveis públics de salut i amb seguiment exhaustiu a les treballadores i treballadors exposats a l’asbest en les seves empreses.
La lectura del manifest s’ha fet precisament mentre els treballadors de Metro de Barcelona feien una jornada d’aturades parcials que reclama més implicació de la direcció de l’empresa en la protecció de la salut dels operaris i usuaris del transport públic. En aquest sentit un representant dels treballadors, David Vázquez ha remarcat que la direcció de Metro no parla amb els treballadors respecte als problemes de l’amiant des de la trobada que van tenir abans del Moblile World Congress i per tant, la posició dels treballadors segueix sent bel·ligerant en aquest assumpte.