Uns 500 treballadors i treballadores de Metro de Barcelona s’han manifestat pel centre de Barcelona a partir de tres quarts de cinc de la tarda, just durant el segon torn de la vaga de quatre hores que s’ha convocat durant tota la jornada.
La vaga i la manifestació tenen com a objectiu denunciar la situació que es dóna a l’empresa amb l’aparició d’amiant en diversos trens i també en estacions del ferrocarril metropolità. També, denuncien els treballadors, s’han donat casos d’afeccions pulmonar en diversos treballadors, amb 22 casos i amb danys a la gola en altres 22 operaris, xifres que desmenteix l’empresa. Aquesta considera que efectivament hi ha 22 casos amb afectacions pleurals, que estan en observació. “A més, tal com també s’ha informat, s’han trobat alguns casos que estan en observació, pendents de diagnòstic, per si s’han de declarar com a malaltia professional o no, que pot estar relacionada amb l’amiant o no”, ha dit en un comunicat.
Quan els manifestants han arribat a la plaça de Sant Jaume s’han concentrat davant de l’Ajuntament. Han fet un minut de silenci en honor dels treballadors morts a causa de l’amiant. La lectura del manifest ha aportat dades que criden l’atenció, com l’afirmació que l’amiant que hi ha a Metro de Barcelona podria cobrir el Nou Camp. Potser per cridar l’atenció és que els treballadors s’han ruixat de pols per simular els perills que corren amb el producte cancerigen.
La regidora de mobilitat, de l’Ajuntament de Barcelona, responsable política de Metro i autobusos, Mercedes Vidal, ha convidat a pujar a l’edifici consistorial a una delegació de manifestants, a la qual cosa, els treballadors han respost que baixés ella a debatre amb els concentrats.
A la manifestació hi havia treballadors amb mascaretes que denunciaven el que consideren falta de claredat de l’empresa davant l’aparició d’amiant. Consideren que la salut de la plantilla corre perill. I també creuen que els usuaris podrien patir les conseqüències de les troballes d’amiant.
D’altra banda, la vaga, que es repetirà, si abans no hi ha acord, el 29 d’abril, també protesta pels efectes que l’automatització de l’obertura i tancament de les estacions de Metro pugui tenir per l’ocupació. Segons indiquen, les estacions poden restar obertes fins a 72 hores si el sistema s’espatlla, cosa que podria afectar la seguretat dels usuaris. També pot passar que, en funcionar automàticament quedessin viatgers tancats en estacions, a les fosques i sense saber què fer.
Durant la marxa, que ha començat a la plaça Universitat i acaba a plaça de Sant Jaume, els treballadors de Metro han fet esclatar petards i han repartit fulls volants als vianants en els quals els informen i els demanen solidaritat perquè consideren que la protesta va en la línia de salvaguardar la salut i la seguretat també dels usuaris.
Una de les reivindicacions escrites en pancartes era la creació d’un fons econòmic per indemnitzar les víctimes de l’amiant, sobre la que hi ha un projecte de llei aturat a Madrid a causa de la convocatòria electoral.