Les dades de l’atur registrat a Catalunya el gener han estat valorats per CCOO de manera agredolça. Per una banda el sindicat valora positivament que l’any comenci amb més ocupació indefinida i menys atur i, al mateix temps, veu amb preocupació la situació dels joves que pateixen accentuadament la precarització i tenen un índex inusitadament alt de precarització.
CCOO constata que el gener de 2019 deixa una xifra de 398.376 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el que significa una reducció interanual del 5,8% (24.490 aturats i aturades registrats menys que fa un any). A Espanya són 3.285.761 les persones que romanen desocupades, amb una reducció del 5,5%.
El sindicat reconeix que es redueix l’atur a tots els sectors, respecte ara fa un any, destacant el cas de la construcció i la indústria, que ho han fet amb una intensitat força superior a la resta.
Pel que fa a contractació el total de nous contractes registrats a Catalunya el mes de gener és de 278.577, dels quals el 86,1% són de caràcter temporal. En relació al mateix mes de l’any 2018, s’han signat 15.951 contractes més (un 6,1% d’augment). En aquest període, la contractació indefinida ha augmentat en 2.462 contractes, mentre que la temporal ho ha fet en 13.489 contractes més, diu CCOO.
El mes passat la població menor de 25 anys registra un augment de 2.487 joves sense feina (9%) respecte al mes de desembre i fa que a Catalunya hi hagi un total de 30.137 joves que cerquen feina sense èxit.
El sindicat català recorda quines són les grans línies de la seva alternativa per combatre l’atur.
-Considera que calen més recursos per a polítiques actives d’ocupació adreçades especialment a persones aturades de llarga durada i per combatre el preocupant atur femení i juvenil.
– Creu necessari tenir un control sobre el volum de pràctiques per joves que es realitzen per poder detectar i combatre totes aquelles que siguin fraudulentes, La cotització és una eina que permetria fer aquest seguiment.
– Ressalta la funció recaptatòria de la Seguretat Social, ja que l’augment, encara que sigui tímid, incideix en la millora de tots aquells serveis i prestacions públiques cm l’educació, la sanitat i les pensions, entre altres.
– Defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. No podem acceptar el patró de creixement pel que se segueix apostant, per inestable i vulnerable a futures crisis.
– Reclama més recursos per tal que la Renda Garantida de Ciutadania doni resposta a totes aquelles persones que no tenen recursos per cobrir les necessitats bàsiques per dur una vida digna.
– Defensa més inversió pública per potenciar sectors productius que generin estabilitat i ocupacions d’alt valor afegit.
– Creu que cal dotar la Inspecció de Treball de personal format i especialitzat en gènere que pugui actuar d’ofici per detectar i identificar discriminacions laborals, sobretot en professions feminitzades.