Comissions Obreres i UGT han iniciat un conjunt de mobilitzacions, a Catalunya i en el conjunt de l’Estat espanyol per empènyer el govern del PSOE a desmantellar la reforma laboral. Aquesta va ser una de les conclusions a la que van arribar les direccions d’ambdós sindicats després d’una reunió conjunta.
Els sindicats han deixat un marge ample a l’executiu de Pedro Sánchez per iniciar les reformes legals que substitueixin la legislació laboral desenvolupada durant el mandat del PP. Més de sis mesos després del canvi de govern el més calent és a l’aigüera.
Inicialment es va intentar desbloquejar la situació amb contactes discrets. La manca de resultats ha fet que es decidís incrementar la pressió. Per això han posat en marxa un procés de mobilitzacions per als dos mesos vinents que compta com a primera convocatòria estrella amb “una gran assemblea” de 10.000 sindicalistes de tot Espanya, que se celebrarà a Madrid el pròxim 8 de febrer. Aquest és el primer toc d’atenció seriós que les centrals majoritàries donen a Pedro Sánchez des que va arribar a la Moncloa.
Els dos sindicats estan molt molestos amb el Govern de Sánchez. “Fa mesos estem negociant modificacions a la reforma laboral i de pensions i és el moment de concretar el que fa temps que estem plantejant”, va continuar Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT a Espanya. “Demanem al Govern que no atorgui a la CEOE el dret de veto”, va defensar Unai Sordo, líder de CCOO.
Els sindicalistes voldrien que la nova normativa laboral tirés endavant a partir d’un decret llei, encara que després es modifiqui al Congrés. “Pensem que aconseguir la majoria parlamentària suficient és perfectament possible”, va analitzar el líder de CCOO, que creu que els nacionalistes catalans “tindrien difícil situar-se al costat del PP i Ciutadans”.
Escalfament a Catalunya
A Catalunya els dos grans sindicats pensen iniciar tan aviat com es pugui un conjunt d’assemblees en els àmbits comarcal i local que escalfarien motors per a la magna reunió prevista per al 8 de febrer a Madrid.
Les mobilitzacions a les quals han donat llum verda ambdós sindicats es prolongaran, almenys, fins al 8 de març, quan les centrals majoritàries se sumaran a les protestes del Dia Internacional de la Dona amb una aturada d’un mínim de dues hores. També contemplen que la convocatòria creixi en sectors feminitzats en què hi hagi més conflicte laboral, han assenyalat els dos sindicats.
Per contra des d’altres organitzacions sindicals i també des d’entitats feministes es vol fer que el 8 de març sigui una jornada de vaga general de 8 hores. Aquesta percepció suposaria una resposta als darrers atacs perpetrats per organitzacions d’extrema dreta contra els guanys socials assolits per les dones i en favor dels principis d’igualtat i solidaritat.