Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La protesta dels treballadors públics catalans s’ha desplaçat fins a les portes del Parlament. En aquest recinte, el conseller Jordi Puigneró, responsable de Societat Digital i Administracions Públiques feia una compareixença. Res de nou. Els servidors de la ciutadania segueixen sense saber quan el Govern els tornarà les dues pagues extres que els deu, les de 2013 i 2014.
A les portes del Parlament gairebé 200 delegats de CCOO, UGT i USOC, es manifestaven. Com ja fa temps que les reclamen, han creat cançons que usant melodies tradicionals els serveixen per fer arribar fàcilment les seves reivindicacions a la gent: “on són les pagues?, matarile” era una de les que aconseguia més seguiment entre els concentrats. Després es cantava, amb soroll de fons de petards, el “volem les pagues” a ritme del tradicional ‘volem pa amb oli’, i així durant molta estona.
En la darrera trobada entre els membres del comitè de vaga, format pels sindicats majoritaris, l’única proposta que van escoltar aquests va ser limitada a l’any 2019 en el qual es liquidaria als treballadors públics el 25% de la paga del primer any. De la resta, segons fonts sindicals, cap concreció. La resposta va ser mantenir la convocatòria de vaga.
Com en altres ocasions, paral·lelament al moment que s’acosta la data de la vaga, fixada per al 12 de desembre, es comuniquen adhesions. En aquest sentit, els docents i el personal laboral dels centres educatius del consorci d’educació de Barcelona, la titularitat del qual és de l’ajuntament de la ciutat, han decidit sumar-se a l’aturada.
El Consorci Educatiu de Barcelona, a la vaga
L’ús abusiu del pacte d’homologació signat fa 25 anys fa que els més de 1.000 professionals de les escoles gestionades pel Consorci d’Educació de Barcelona estiguin afectats també per les retallades de la Generalitat.
Des de l’any 2012, els docents municipals i el personal laboral del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) estan afectats per totes les retallades que la Generalitat ha aplicat al seu personal. El CEB –finançat per la Generalitat (60%) i pel consistori (40%)- i l’Ajuntament de Barcelona han estat d’acord en aplicar aquestes retallades, justificant-se en un Pacte d’homologació signat a l’any 1993 en el qual els docents municipals s’equiparaven en salari, horari i calendari als docents de la Generalitat.
Per contra, la UGT de Catalunya ha mostrat sempre la seva oposició a l’equiparació. Això ho justifica amb el fet que la resta del personal de l’Ajuntament de Barcelona no s’ha vist afectat per les mesures d’ajustament pressupostari decidides pel Govern.
En concret, els docents i personal laboral del CEB ha vist com se’ls manllevaven les pagues extres dels anys 2013 i 2014, S’ha manllevat també un complement econòmic dels docents als 6 anys de treball, i s’ha passat als 9 anys. S’han incrementat les hores lectives i complementàries dels docents dels educadors i educadores d’Educació Especial. Els i les docents més grans de 55 anys tenien una reducció de 2 hores lectives que també els hi van treure amb les retallades. Finalment, es van incrementar les ràtios a les aules. Per donar una atenció educativa de qualitat i un servei adient haurien de ser com a màxim 22 alumnes a primària i 27 a secundària i FP.