La vaga convocada per la federació estatal d’Indústria a les empreses del grup Vall Companys és un intent per fer que aquest grup lleidatà deixi d’usar falsos autònoms per a la seva producció càrnia. L’aturada afecta les sis empreses que el grup carni Vall Companys té a Catalunya, Aragó i Castella-la Manxa davant l’incompliment reiterat per part del grup de la resolució de la Inspecció de Treball per incorporar a la seva plantilla els 2.500 falsos autònoms que treballen a les seves empreses.
La resistència de Vall Companys a assumir com a propis els falsos autònoms que operen a les seves empreses ha arribat a situacions xocants. Així, la Inspecció de Treball va decidir, després de constatar que els treballadors només aparentment formaven part de falses cooperatives, concretament, Servicarne, va decidir donar d’alta d’ofici a uns 60 en el règim general de la Seguretat Social. Això passava a l’empresa Avidel, de Lleida, coneguda popularment com a Milsa perquè aquest era el seu nom quan es va fundar. Quina no seria la sorpresa dels funcionaris quan a l’endemà d’inscriure els treballadors al règim general, veien com l’empresa de Vall Companys els donava de baixa. La jugada es va repetir diversos cops, fins que la Tresoreria General de la Seguretat Social va decidir bloquejar informàticament la possibilitat que les empreses inscrivissin o esborressin directament treballadors en els registres oficials.
Situació anòmala de 400 operaris a Lleida
La resolució afectava no només els 60 treballadors repetidament inscrits i esborrats de les bases de dades de la Seguretat Social, sinó que s’estén fins a altres 400 que segons Inspecció de Treball, són també falsos autònoms. Ara bé, aquests 400 treballadors tenen una situació peculiar, explica Josep Anton Gómez, responsable de l’àmbit funcional d’Indústria de CCOO de les Terres de Lleida. Estan doblement donats d’alta, per una banda al règim general i de l’altra com a autònoms, cosa que mostra el nivell d’oposició de la direcció de Vall Companys a les decisions de la Inspecció.
No es pot dir que el grup lleidatà adopti aquestes posicions perquè estigui en crisi. Al contrari. L’any passat va declarar uns beneficis de gairebé 108 milions. La facturació va ser de 1.646 milions, amb unes exportacions situades en el 30% del total.
El juliol passat, la Inspecció de Treball va emetre un informe demolidor en què quedava acreditat l’ús de “societats pantalla” per defraudar la Seguretat Social mitjançant l’ús de falsos autònoms, que es comptarien per milers. L’empresa es nega a donar d’alta a aquests treballadors i a ingressar els quatre anys de liquidacions pendents que se li reclamen. Per aquest motiu, Comissions Obreres ha convocat una vaga en totes les filials del grup aquest 6 de novembre, tot i que en algunes instal·lacions començarà el 5 de novembre a les 19 hores.
Els operaris de Uvesa o Avícola de Lleida (Avidel) no tenen vacances ni indemnització per acomiadament, cobren un 40% menys del fixat per conveni i es juguen el seu lloc de treball si protesten, no diguem si fan vaga.
«Vall Companys no accepta l’actuació de la Inspecció de Treball ni de la Tresoreria de la Seguretat Social, que ha estat donant d’alta d’ofici a aquests falsos autònoms només per veure que l’endemà l’empresa els tornava a donar de baixa», afirmen a CCOO.
L’empresa preveu anar als tribunals
En algunes filials de Vall Companys hi ha el doble de cooperativistes treballant que empleats del grup. És a dir, a Vall Companys li surten a preu de saldo un 50% dels seus treballadors, ja que no tributa per ells ni els cobreix baixes, pagues dobles, vacances ni antiguitat. Al contrari, aquests treballadors han de descomptar del seu magre salari la quota a la Seguretat Social i són condemnats a viure en tensió permanent per la precarietat, la por que els deixin de trucar al dia següent i a suportar condicions lleonines en jornades que fàcilment superar les 12 hores. Sense cobrar hores extra, és clar.
Segons la federació d’Indústria estatal de CCOO, el presumpte frau de Vall Companys a la Seguretat Social se situa en 10,8 milions d’euros anuals. En total, sumaria 43.200.000 de liquidacions pendents en quatre anys, més les possibles sancions del Ministeri de Treball.
Al seu torn, l’empresa indicava, en un comunicat que «les condicions econòmiques de les empreses subcontractades estan per sobre del que marca el conveni del sector», as més, afegia que no entén el «canvi sobtat de criteri per part de l’Administració» en relació amb l’ús de cooperatives i esgrimia les «22 sentències del Tribunal Suprem i de Tribunals Superiors de diferents comunitats autònomes que avalen el model». Ja el juliol passat, Vall Companys anunciava que no acata l’informe d’Inspecció de Treball,cosa que probablement portarà el cas als tribunals.