El 25% de les treballadores i treballadors assalariats a Catalunya cobren menys de mil euros al mes. El 47% de les pensions estan per sota del llindar de la pobresa. Els últims 9 anys 76.000 joves, d’entre 15 i 34 anys, han hagut de marxar del país com a conseqüència de l’alta temporalitat i la parcialitat dels contractes de treball, segons denuncien en un manifest conjunt els sindicats CCOO, UGT i USOC i les fundacions de solidaritat internacionalistes de les dues grans centrals en la commemoració del dia mundial del treball digne, que se celebra el 7 d’octubre.
Per posar remei als problemes abans esmentats, el document planteja que cap conveni estigui per sota dels 14.000 euros a l’any. També reclamen que les pensions es revalorin per a permetre una vida digna als seus perceptors. Destaquen que actualment hi ha 810.000 pensions que no superen els 840 euros mensuals. Pel que fa als joves la reivindicació és millorar la vinculació entre formació i ocupació i implementar polítiques de reconversió industrial i ocupació.
Canviem les regles
El manifest titulat ‘canviem les regles’ dóna un cop d’ull a la situació mundial en relació amb els drets laborals. Hi surten xifres que esgarrifen. Així, un 65% dels països exclouen els treballadors i treballadores de la legislació laboral. Un 87% dels països han vulnerat el dret de vaga. Un 81% deneguen a alguns o a tots els treballadors el dret a la negociació col·lectiva. Dels 142 països examinats, 54 deneguen o limiten la llibertat d’expressió i de reunió. El nombre de països en què treballadors i treballadores estan exposats a violència física i amenaces va augmentar en un 10% (de 59 a 65). En la mateixa línia, el nombre de països on s’ha detingut treballadors i treballadores ha passat de 44 a 59 l’últim any. I com a corol·lari, l’any passat es van assassinar sindicalistes en nou països: Brasil, la Xina, Colòmbia, Guatemala, Guinea, Mèxic, Níger, Nigèria i Tanzània.
Per tot plegat, les fundacions i organitzacions sindicals afirmen:
•Demanem canviar les regles perquè necessitem garanties públiques i compromisos empresarials per lluitar per la dignitat en el treball.
•Demanem canviar les regles perquè el treball digne asseguri una vida digna als treballadors i treballadores i a les seves famílies.
•Demanem canviar les regles perquè el treball digne sigui una realitat al món i també a casa nostra.
•Demanem canviar les regles perquè el treball digne sigui la prioritat permanent de l’agenda política nacional i internacional a tots els nivells.
Però és que a més, el treball digne suposa que es garanteixen oportunitats d’inversió, d’iniciativa pública i privada i es generin llocs de treball. També que s’estengui la protecció social als treballadors i la promoció del diàleg social, emmarcat transversalment en la inclusió social i la igualtat de gènere.
Emmarcat en la jornada, CCOO celebra la festa anual del treball digne. Es fa dissabte entre 11.00 hores i les 19.30 hores a la Plaça de la Cultura i al Centre Cultural Bellvitge-Gornal de l’Hospitalet de Llobregat.
Comptarà amb espais lúdics, food trucks, una paella multitudinària (14.00 hores), l’animació musical infantil del grup Xiula (16.00 hores) o el concert d’Hotel Cochambre (17.30 hores). Dintre del Centre Cultural Bellvitge-Gornal tindran lloc taules rodones, els refugiats o la història del sindicat. Hi haurà intervencions d’Unai Sordo i Javier Pacheco, secretaris generals de CCOO d’Espanya i Catalunya.
Església per un treball decent
D’altra banda, diverses organitzacions catòliques com: la Pastoral Social, Càritas, Justícia i Pau, Delegació de Pastoral Obrera, Joventut Obrera Catòlica, Germandat Obrera d’Acció Catòlica, Mans Unides, Seminari de doctrina d’Acció Social de l’Església, Acció Solidària Contra l’Atur i Unió de Religiosos de Catalunya (URC), han elaborat un manifest que es llegirà a les 12 hores després de l’eucaristia de Santa Maria del Pi a Barcelona.
#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }