Les cambreres d’hotel inicien una campanya per aconseguir posar fre a l’abús de la subcontractació que hi ha a la majoria d’establiments
La dignificació de la feina al sector hoteler i la restauració de Catalunya és l’objectiu principal d’una doble iniciativa que aquest 27 de juny han estat anunciades al Parlament de Catalunya. Per una banda, el grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem ha presentat una proposta de resolució perquè el departament de Treball, Afers Socials i Famílies creï un Segell de Treball Just i de Qualitat. Mentrestant això no estigui en marxa, l’associació Las Kellys-Barcelona desenvoluparan una campanya per fer públics els establiments compromesos amb un treball digne.
Una de les qüestions bàsiques d’aquestes iniciatives és que les empreses hoteleres i de restauració s’adaptin als convenis de sector i no als d’empreses. A la darrera Reforma Laboral del PP es va incloure una modificació que donava potestat a les empreses a despenjar-se dels convenis de sector si al·legaven que per raons econòmiques no s’hi podien acollir. Això, han denunciat tots els sindicats de manera reiterada i permanent, ha donat peu a nombrosos incompliments i irregularitats.
A més subcontractació, menys salari
En el cas del personal d’hoteleria, les cambreres i altres col·lectius han passat a estar contractades pels mateixos establiments a ser-ho a través d’empreses multiservei. Això ha provocat condicions salarials i de jornada per sota del que estipulen els convenis i ha contribuït a augmentar la precarietat. Acabar amb aquestes pràctiques és, doncs, l’objectiu de la doble iniciativa.
La diputada de Catalunya en Comú Podem Yolanda López, ha assegurat que amb aquesta proposta de resolució es pretén «acabar amb la desprotecció total d’aquestes treballadores». Ha explicat que el seu grup ja va presentar al Congrés dels Diputats una proposició similar en la qual «ja dèiem que s’havia d’impedir l’externalització dels serveis consolidats», propis d’aquests establiments. En aquest sentit, ha assegurat que «ara qui hi ha un nou govern, cal que la Generalitat escolti els sectors més colpejats per la precarietat i que fomenti un treball de qualitat».
Una via paral·lela
Vania Arana, portaveu de Las Kellys-Barcelona, ha explicat que mentre la iniciativa parlamentària fa el seu camí, el col·lectiu «iniciarem tot seguit una campanya amb caràcter indefinit davant aquesta situació que es dóna a la majoria d’hotels de Barcelona i de Catalunya». En aquest sentit, l’associació s’ofereix als establiments que tenen pràctiques laborals correctes perquè les convidi a comprovar-ho. Si és així, diu Arana «ho publicitarem a través de la nostra pàgina web i les xarxes socials». La portaveu de Las Kellys ha assenyalat que ja han rebut en diverses ocasions consultes de visitants a Catalunya –«turistes, empresaris, conferenciants…»– interessant-se per la correcció dels hotels que volen contractar relatives a aquestes qüestions.
Les peticions concretes que es fan a la proposta parlamentària que recull les aspiracions de Las Kellys són en primer lloc l’aplicació i el compliment del Conveni col·lectiu interprovincial del sector de la indústria d’hostaleria i turisme de Catalunya per part de les empreses que operen en el servei final ofert. També es planteja la no externalització de serveis consolidats en l’activitat hotelera, com ho son les cambreres de pis, a terceres empreses.
Massa sobrecàrrega de treball
Altres qüestions que preocupen i que s’assenyala que s’han de tenir en compte és el compliment de les lleis de prevenció de riscos laborals, en especial atenció a la sobrecàrrega de treball. Per aquesta raó, algunes treballadores han patit mals músculs-esquelètics. També es reclamen mesures relacionades amb la igualtat salarial home-dona i amb el foment d’ocupació estable i de qualitat. En aquest sentit es planteja que les contractacions laborals siguin indefinides amb antiguitats superiors als tres anys.
Tant Catalunya en Comú Podem com Las Kellys creuen que en l’elaboració i gestió d’aquest segell de qualitat hi haurien de participar l’Agència Catalana de Turisme i els agents socials, és a dir, sindicats i patronal. Mentrestant no arriba, les cambreres d’hotel han insistit en demanar als hotels que les truquin per comprovar la correcció del seu funcionament laboral. Vania Arana ha destacat que «qui incompleix, segur que no ens truca». Arana i López han coincidit que l’objectiu és que «tard o d’hora, la via parlamentària i la mobilitzadora es trobin en el camí».