Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Després de la pujada de la desocupació al gener, febrer dóna tradicionalment un respir a les dades de l’atur. “Una lleugera baixada que res té a veure amb el fet que s’hagin pres mesures per a fomentar l’ocupació, al contrari: un descens que es dóna tots els febrers després de tornar a l’activitat normal postnadal i postrebaixes, i que ha estat fins i tot menor que els dos anys anteriors”, critica Maria Recuero secretària general de la USOC.
“El descens de l’atur, a Catalunya en menys 4.685 persones, per mínim que sigui, és una bona notícia, no hi ha dubte, però la inèrcia segueix notant-se en el mercat laboral, no només en xifres globals, sinó en què no es corregeix cap dels grans mals estructurals del nostre atur”, lamenta Recuero. La desocupació entre els menors de 25 anys va créixer en un 3,12%, “cosa que demostra – continua – que l’única oportunitat que tenen els joves en aquest país per treballar és fer-ho en campanyes extenuants, mal pagades i signant un contracte per dia”.
Vaga 8 de març
Però “el que segueix sent sagnant és la bretxa d’ocupabilitat per gènere, que cada mes ens dóna motius per sortir al carrer aquest 8 de Març”, segueix analitzant la secretària general. “Els aturats són un 44% homes i un 56%, dones. A això cal afegir-li que la població activa entre les dones és menor: de cada 100 persones en edat i disposició de treballar, el 46% són dones i el 54%, homes”. Per tant, hi ha 233.794 parades davant 184.387 homes, però parlem d’una base de dones actives menor que la dels homes: “cal visibilitzar aquests greuges el 8 de Març, i nosaltres ho fem convocant actes de protesta a totes les empreses i vaga de 12 a 16 hores, amb un total de 2 hores d’aturada per torn”, resumeix Maria Recuero.
La dada més positiva dels registres d’ocupació de febrer, “és, sens dubte, l’afiliació a la Seguretat Social, que està en màxims des de l’inici de la crisi”. Hi ha 18.363.514 cotitzants, 81.483 més que al gener, a Catalunya 3.291.909 persones que ha crescut en 24.263. “Una bona línia que no garanteix la sostenibilitat del Sistema Públic de Pensions, que necessita canvis urgents en la configuració del seu finançament, com pot ser via pressupostos. Les pensions són des de fa anys una de les grans preocupacions socials i laborals de la USOC, que participa en les mobilitzacions convocades per la MERP per blindar les pensions en la Constitució”, anuncia Maria Recuero.