Un pla en el qual treballen conjuntament les entitats locals i les indústries ha fet que el grau d’èxit en la col·locació de les persones que s’han format i buscaven feina superi el 50%. Això és el que ha passat amb el programa ‘ocupació a la indústria local’ fet sota els auspicis de la Diputació de Barcelona.
En la presentació de la jornada monogràfica per avaluar la marxa del programa, que tindrà una tercera edició entre els anys 2018 i 2020 s’ha comparat la situació de l’ocupació que es vivia a la demarcació de Barcelona el 2015 i ara. Llavors hi havia una taxa d’atur del 20%, mentre que dos anys després se situa en l’11,7%.
La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha valorat, en la seva intervenció, el paper que ajuntaments i Diputació poden fer per al progrés econòmic entenent que la indústria local és la que porta més cohesió social en forma d’ocupació: «el millor subsidi és tenir feina», ha dit.
El programa de la Diputació ha suposat invertir 4 milions. Amb aquests diners s’han posat en mara actuacions en sis sectors: metal·lúrgic, tèxtil, vitivinícola, químic i farmacèutic, logístic i alimentari. Els projectes s’han vehiculat en 12 entitats locals: Berguedà, Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Perpètua de la Mogoda, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vallès Oriental i Conca d’Òdena.
Necessitats de les empreses
La idea ha estat que, en lloc de buscar feina per a perfils determinats de persones que ho puguin necessitar, consultar amb les empreses industrials locals, quines són les seves necessitats i formar gairebé a mida, els llocs de treball que necessiten aquestes empreses. El resultat ha estat que, de 2.489 persones que han seguit els cursos de formació, el 51,6% d’aquestes ha trobat feina, i en la majoria dels casos estable, segons s’ha constatat a la jornada.
Contra el que es podia pensar una part important de la reacció positiva ha vingut de la mà de la indústria local, fortament arrelada a les comunitats, que s’ha adaptat amb força a les noves situacions, segons ha constatat, Marc Castells, vicepresident segon de la Diputació i delegat de l’Àrea de desenvolupament local de la Diputació de Barcelona: «fa un temps els alcaldes intentaven que les indústries marxessin del centre de les ciutats, i ara la sensació és exactament la contrària».
El programa de la Diputació de cara a 2018 i 2020 tindrà com a element central preparar personal per al nou repte: la indústria 4.0. En aquest àmbit es valora que el conjunt de la Unió Europea necessitarà a curt termini 850.000 professionals en les seves diferents especialitats.