“Aturada massiva”. Així ha qualificat la Generalitat la jornada d’aquest 3-O, en què conflueixen ‘L’aturada de país’ convocada per entitats independentistes, patronals i CCOO i UGT, i una vaga general que promouen centrals sindicals com CGT, IAC, COS, i Intersindical-CSC i partits d’esquerra, com la CUP.
Segons les dades proporcionades per la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, l’atur ha tingut una especial incidència en el transport i el sector públic. Així, segons Bassa, el seguiment un cop finalitzats els serveis mínims ha estat d’un 79% en els Ferrocarrils de la Generalitat, d’un 60% al metro de Barcelona i d’un 70% en els autobusos de la capital. Per contra, en els trens de Renfe ha estat només el 7%.
La consellera ha posat èmfasi en què el consum elèctric ha baixat aquest dimarts a Catalunya un 11,5% entre les 9 i les 13 hores en comparació amb una jornada laboral habitual. I ho ha fet malgrat que la gran indústria no ha secundat l’aturada, ja que només hi ha hagut 48 hores entre la convocatòria i la celebració de ‘l’aturada cívica’. Com que no s’ha pogut planificar l’aturada i per la seva incidència en la producció, la gran indústria -com la SEAT de Martorell- ha treballat aquest dimarts.
Amb tot, Bassa ha assegurat que l’aturada ha tingut una alta incidència en la petita i mitjana empreses – les seves patronals la promovien -, i també de més de 50% en el petit comerç. En ambdós casos, ha explicat Bassa, l’aturada ha estat pactada entre direcció i treballadors, tal com havien demanat sindicats i patronals. Per exemple, tenir la persiana mig baixada fins a les 12h., i partir d’aquesta hora tancar per acudir a les manifestacions que se succeeixen en una gran part dels municipis catalans.
En el sector educatiu, totes les universitats han suspès l’activitat acadèmica, mentre que en relació amb les escoles i els instituts Bassa també ha afirmat que hi ha un alt seguiment i que no hi ha hagut “activitat normal”. Ha indicat que alguns s’han sumat directament a la vaga, mentre que en altres, especialment escoles, hi ha hagut pactes entre mestres i AMPAS per obrir el centre i tenir cura dels nens.
I en l’àmbit de la Sanitat, el 75% dels ambulatoris i els hospitals han parat, segons les dades de Bassa. Totes les urgències i els quiròfans catalans, en canvi, han treballat, ja que allà els serveis mínims són del 100%.
A la Ciutat de la Justícia, recinte que acull els jutjats de primera instància, del social i del civil, l’atur entre els funcionaris de la Generalitat -que no jutges i fiscals- ha estat del 79%, mentre que a l’Audiència de Barcelona l’ha xifrat en un 60%.
Bassa ha admès que és difícil tenir xifres més concretes de l’efecte tant de l’aturada com de la vaga, ja que en el primer cas, si l’acció es fa a través d’acords, no cal comunicar res, mentre que si és vaga, s’ha de notificar perquè es fixin els serveis mínims.