La presència massiva de socis-treballadors a l’assemblea general de treballadors de la cooperativa Treballadors Associats de la Indústria Càrnia (TAIC) ha obert una escletxa en el mur d’aquesta entitat, considerada per molts com una falta cooperativa. Entre el que s’ha decidit a l’assemblea, celebrada a Terrassa, hi ha que els socis gaudiran, per primer cop, de vacances, 23 dies, fruit de l’aplicació de la llei de cooperatives que indica que com a mínim els treballadors de les cooperatives que operen per compte d’altre gaudiran d’unes condicions laborals i salarials equivalents a les del conveni sector per al qual treballen. Una altra decisió important ha estat la incorporació de quatre treballadors crítics al consell rector de l’entitat. Finalment l’assemblea no ha aprovat els comptes corresponents a 2016. El rebuig, tot i les dificultats registrades per participar ha estat del 58% dels participants.
TAIC, que treballa a empreses de Catalunya i també de l’Aragó, té uns 3000 treballadors. Com tota cooperativa ha de fer una assemblea general almenys un cop a l’any. En aquesta ocasió els socis-treballadors que operen en empreses catalanes s’havien convocat per a participar. Amb sorpresa han vist que hi havia un control a l’entrada que no deixava passar alguns dels operaris. Al mateix temps, el passatge d’autocars procedents de Saragossa podia entrar a la sala sense problemes, segons explica Montse Castañer, representant de la Coordinadora Obrera Sindical (COS). A la fi alguns treballadors i també alguns assessors han pogut participar.
Els problemes amb els quals s’han trobat els treballadors que volien participar en l’assemblea els ha denunciat, Xavi Palos, un cooperativista històric i membre de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), que a twitter ha destacat la discriminació que hi havia, qualificant-la com a reserva del dret d’admissió. Palos, que ha pogut entrar com a assessor, ha explicat que hi ha hagut cert enrenou perquè les votacions, com volien els treballadors catalans, no s’han fet a mà alçada sinó amb uns estris electrònics aportats per l’empresa.
“Per a mi el més important és que aquests treballadors han pogut exercir per primera vegada els seus drets en una assemblea democràtica. I d’aquí es dedueix que s’han empoderat i s’obre una via de participació”, ha dit Palos, que com a membre de la XES ha mostrat la seva solidaritat amb els treballadors des del cooperativisme solidari.
Abaixar costos, reduir condicions laborals
Moltes empreses del sector carni, especialment a Osona i també a algunes altres comarques de les Terres de Lleida, han optat per contractar cooperatives per abaratir els costos de mà d’obra. Aquestes entitats són considerades pels sindicats i també per directius del Departament de Treball com a artefactes que el que pretenen és competir abaixant costos. Fins ara, els seus teòrics socis s’havien de pagar des de la roba de feina fins a, en alguns casos, les eines de treball i tenien salaris que amb prou feines arriben als mínims interprofessionals. Com s’havien d’assegurar com a autònoms, les seves cotitzacions en cas d’accident o jubilació eren molt inferiors a les del sector.
A Osona, fruit de la vaga que van protagonitzar els treballadors i treballadores de l’escorxador Esfosa, es va crear el moviment ‘Càrnies en lluita’ que ha fet diverses accions per cridar l’atenció en relació amb les dures condicions de treball que es donen a la indústria càrnia. Aquest col·lectiu, al qual hi ha vinculat el sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS), va fer dimecres i dijous d’aquesta setmana una acampada davant l’empresa Le porc Gourmet, de Santa Eugènia de Berga. D’allà va sorgir la idea d’assistir a l’assemblea de TAIC.
Anteriorment a l’acampada de ‘Càrnies en lluita’ es va decidir que els treballadors de TAIC demanarien comptes del funcionament de l’empresa i reivindicarien l’aplicació de la llei de cooperatives de Catalunya que després de la seva darrera reforma diu amb claredat que societats com l’esmentada han d’aplicar als seus socis, almenys les condicions laborals i de salaris que recull el conveni del sector.