Els treballadors de Parcs i Jardins de Barcelona han fet el seu memorial de greuges en una roda de premsa destinada a valorar els efectes de dos anys de govern de l’Equip de Barcelona en Comú. Els representants dels diferents grups que formen part del comitè d’empresa han destacat que després d’arribar al govern el nou equip es va produir un període d’actuacions que implicaven acostar la gestió a les reivindicacions dels treballadors. Però, a partir del segon any la situació de recuperació de Parcs i Jardins per al sector públic s’ha alentit, segons ha explicat un portaveu dels treballadors.
l’acte ha tingut el suport del grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona, que ha assistit a la roda de premsa.
El retret de fons que sorgeix de l’exposició dels representants dels treballadors de parcs i jardins és la temença que després de quatre anys d’una certa estabilització del servei es doni pas, amb una altra majoria política «al desmantellament» de l’institut en tant que servei públic que té la cura del verd a Barcelona.
En diverses intervencions s’ha destacat que va ser sota la presidència d’Imma Mallol, dirigent d’ICV, que es va començar a l’entitat la política de privatitzar i externalitzar. En aquest sentit han vinculat que la nova majoria, de la mà del PSC, està marcada per la continuïtat i el possibilisme.
Entre els problemes que hi ha pendents de solucionar, segons els treballadors hi ha la catalogació dels llocs de treball i la internalització de les tasques que s’havien externalitzat en altres mandats.
La taxa de reposició de les baixes que es van produir els últims anys és, per als treballadors, insuficient per recuperar la situació que hi havia abans de la crisi. Això ha fet que un 60% de la plantilla tingui més de 50 anys.
Menjar o escalfar-se
La gestió de l’Institut ha estat també focus de crítiques. Els membres del comitè han afirmat en roda de premsa que es donen situacions de nepotisme a l’entitat. En concret han indicat que es pot tardar gairebé un any substituir una plaça de treballador de base mentre que per cobrir llocs d’alta direcció es busquen els camins per fer que en menys d’un mes quedin cobertes les places requerides.
Finalment han parlat els representants de treballadors de Centres Especials de Treball, 14 en total, que realitzen per compte de les seves empreses, el manteniment de les jardineres. Han denunciat que tot i dur els mateixos uniformes que els treballadors de neteja, tenen uns salaris que no superen els 10.000 euros anuals. En aquest sentit han reclamat ser subrogats per part de l’Ajuntament de Barcelona en les mateixes condicions que tenen els empleats de parcs i jardins. «Considerem intolerable que hi hagi persones que, treballant en un servei municipal hagin de decidir, a l’hivern, entre menjar o escalfar-se».