La investigació vinculada amb la denúncia que ha presentat la Intersindical-CSC en relació amb els becaris del restaurant Abac que gestiona el cuiner Jordi Cruz, la realitzarà la branca d’Inspecció de Treball que depèn de l’Administració central, segons fonts el Departament de Treball.
Tot i que no s’ha comunicat res al respecte, les fonts consultades han confirmat que el cas de Jordi Cruz tindria a veure amb una presumpta falta de cotització a la Seguretat Social, i aquest àmbit correspon a l’administració que té competències en aquest àmbit, l’administració central.
Inspecció de Treball té una estructura interna dividida en dues línies. Per una banda hi ha inspectors de treball que depenen de la Generalitat, que s’encarreguen d’aquells aspectes vinculats amb les competències autonòmiques, mentre que l’Estat central manté també funcionaris que s’encarreguen d’aquells aspectes que depenen de Madrid. En concret, a Catalunya hi ha 45 inspectors que depenen del ministeri d’Ocupació i 98 del Departament de Treball, Assumptes Socials i Família. Per donar suport hi ha també subinspectors, dels quals 76 depenen del ministeri i 23 de la Generalitat.
Per la seva banda, el secretari de Treball i Assumptes Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha fet declaracions en què indirectament es refereix a la polèmica generada per la utilització de becaris. «Si un empresari es lucra amb l’esforç d’un becari, està fent un frau i una immoralitat», ha declarat. Amb tot, no s’ha volgut mullar en relació amb el tema concret del restaurant Abac. «La inspecció comprovarà que hi ha de cert i què no», ha dit.
L’alt càrrec de Treball ha defensat que «s’ha de trencar amb la llegenda que s’ha fet córrer al voltant que un jove ha de passar necessàriament per un període d’esclavatge en una empresa per tenir una medalla d’ocupabilitat».
CCOO afirma que becari no és una categoria laboral
La federació de Serveis de CCOO ha emès un comunicat en el qual fixa la seva posició sobre els becaris a les cuines de restaurants de luxe.
- A la legislació d’hostaleria no existeix la categoria professional de Becari.
-
Existeixen la regulació de Contracte en Pràctiques, Contracte per a la Formació i l’Aprenentatge, i Contracte a Temps Parcial, els quals estan regulats als convenis col·lectius per a l’hostaleria així com a l’Acord Laboral Estatal (ALEH) del sector.
-
L’accés a la Formació Professional està perfectament acordat per les Associacions Patronals de la Restauració i Bars (FEHR), d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) i les centrals sindicals CCOO i UGT.
CCOO de Serveis considera, en el seu comunicat que cap treballador del sector ha d’“agrair” el fet de treballar gratis a canvi d’una suposada titulació. Els restaurants amb estrella Michelin, igual que qualsevol altre establiment del sector, estan obligats a complir amb els convenis col·lectius i la legislació vigent, Estatut dels Treballadors; el contrari originarà una competència deslleial entre empreses i una contractació fraudulenta en matèria de mà d’obra.