Una sentència declara nul un acomiadament improcedent perquè l’empresa no va justificar els motius

El veredicte invoca el conveni 158 de l’OIT firmat per Espanya, que afirma que no es pot fer un comiat sense motivació

Redacció
 
 
 
Imatge d'una mobilització anterior contra acomiadaments a Acciona Facility Services

Mobilització contra acomiadaments a Acciona Facility Services

Una sentència del jutjat número 3 de Barcelona obre la porta a un canvi normatiu sobre els acomiadaments. El veredicte invoca el Conveni 158 de la OIT, subscrit per Espanya des de l’any 1985, per desestimar la pretensió d’una empresa d’acomiadar un treballador reconeixent la improcedència de l’extinció -i abonant, per tant, la corresponent indemnització- en considerar que l’absència real de causa comporta la nul·litat de l’acomiadament i l’obligació de readmetre’l al seu lloc de treball, segons informa el Col·lectiu Ronda.

Des de la reforma laboral de 1994 quan un acomiadament es declara com a improcedent l’empresa pot optar entre readmetre al treballador o pagar-li la corresponent indemnització, que pot ser de 33 o de 45 dies per any treballat amb un límit de 24 mensualitats.

La sentència dictada indica que un acomiadament fet sense invocar l’existència d’una causa suposa un frau de llei. Això comporta la nul·litat de l’acomiadament i per tant la readmissió del treballador o treballadora sense que l’empresa pugui eludir aquesta obligació mitjançant el pagament d’una indemnització.

El col·lectiu Ronda recorda que l’Estat espanyol va firmar el 1985 el conveni 18 de l’Organització Internacional de Treball (OIT). En l’article quart de l’esmentat conveni s’afirma: «no es finalitzarà la relació de treball d’un treballador tret que existeixi una causa justificada, relacionada amb la seva capacitat o conducta o basada en les necessitats de funcionament de l’empresa, establiment o servei». En aquest sentit considera que cal que hi hagi una causa real per justificar un acomiadament, proscrivint d’aquesta forma el desistiment o lliure acomiadament.

Segons Ronda, el cas, que ha dut l’advocat, Christian Navarro, del gabinet JuridicLab, tot i ser recorrible davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) mostra cruament que la declaració d’improcedència d’un acomiadament ha deixat de comportar la reincorporació de l’afectat al seu lloc de treball i en la pràctica ha suposat la legalització de l’acomiadament lliure, si bé no gratuït. I en aquest sentit es recorda que la quantitat de la indemnització ha anat minvant els últims anys.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*