Els secretaris generals de CCOO, Joan Carles Gallego, i de la UGT, Camil Ros, i , han fet un advertiment seriós a les patronals i les administracions de Catalunya. Ho han fet davant de milers de delegats i treballadors dels dos sindicats, que s’han mobilitzat amb l’objectiu d’exterioritzar el malestar de la classe treballadora davant la manca d’avenços de la negociació col·lectiva, en un moment en què hi ha recuperació econòmica, però que aquesta millora no arriba als treballadors i treballadores.
Camil Ros, davant milers de treballadors, ha xifrat el malestar: “els beneficis empresarials ja han arribat al mateix nivell que tenien abans de la crisi, però els salaris han perdut molt i no s’han recuperat”. El líder ugetista ho resumia afirmant: “el nivell de vida, a causa dels abusos de les elèctriques i altres, és cada cop és més car i els salaris són més baixos”, ha dit. “Si no hi ha meses de negociació hi haurà mobilització”, ha manifestat. Segons Ros, les accions del 23 de març s’han de llegir com un “preludi d’allò que ha de ser el primer de maig”. Segons el responsable de la UGT catalana, si no hi ha meses de negociació, hi haurà mobilització, i si no, hi haurà convocatòries de vaga.
A la Generalitat de Catalunya Ros li ha fet arribar un missatge. Com ja hi ha els pressupostos aprovats, “no hi ha excusa” per respondre a les reivindicacions dels seus treballadors. En aquest sentit ha reclamat el retorn de les pagues extres i la convocatòria d’ocupació pública. Finalment ha recordat la derrota parlamentària patida pel govern del PP en el pla de l’estiba. “Cal recordar que nosaltres -els sindicats convocants- també hem estat davant en el conflicte dels estibadors”. En aquest sentit ha afirmat que situacions com aquestes es poden donar en altres assumptes, com la reforma laboral, “i si el govern, tot i la decisió del Parlament, no la deroga, seguirem amb la mobilització i no descartem res”, en una al·lusió críptica a la vaga general.
Conflictes oberts
Per la seva banda, Joan Carles Gallego ha començat la seva intervenció saludant els diversos col·lectius concentrats, procedents d’empreses i sector amb conflictes oberts. En especial” les treballadores i treballadors del sector de la dependència, que fa anys que reclamen un conveni d’àmbit català. Els treballadors del Grup Planeta, que fa un lustre que tenen els salaris congelats; els de l’ensenyament de 0 a 3 anys; els de la sanitat privada; les treballadores i treballadors del transport; els del sector públic de la Generalitat; els operaris de neteges d’edificis i locals, de l’Hotel Arts i del sector de serveis i d’hoteleria”.
El secretari general de CCOO ha posat quantitats a la situació actual: “els beneficis empresarials han superat els 8.000 milions d’euros, mentre que encara no s’han recuperat les pèrdues salarials patides durant la crisi, que han estat més de 34.000 milions”. ha dit
El secretari general de CCOO ha qualificat la posició de les patronals catalanes, “de retardatària”. Segons Gallego els empresaris “es neguen a seure a les meses de negociació i a pactar unes pujades de salaris justes”. En la seva opinió, “es tracta de redistribuir de manera equitativa la riquesa que el nostre treball crea”.
Gallego va negar totalment que els sindicats pugui acceptar la posició de les patronals de noves congelacions salarials. En aquest mateix sentit va advertir les administracions públiques de la necessitat que els treballadors públics recuperin els drets retallats durant els últims anys. Si no hi ha respostes a les posicions dels treballadors, va dir el líder sindical, hi haurà propostes i si no s’obtenen respostes “hi haurà mobilitzacions al carrer i a les empreses en forma de vaga”
Des de les 11 del matí grups nombrosos de sindicalistes s’han concentrat a diversos punts de Barcelona, per convergir davant la seu de Foment del Treball. Els transportistes per carretera; els treballadors de l’Hotel Arts; els de la neteja d’edificis i locals; els empleats d’organitzacions públiques; els empleats del metall i dels sectors industrials, entre altres han format columnes que a la 1 han fet una gran concentració davant la seu de Foment del Treball, col·lapsant Via Laietana.
Fonts dels dos sindicats han afirmat que l’estratègia és mantenir una mobilització creixent durant el mes d’abril per arribar amb força a l’1 de maig. Paral·lelament en l’àmbit estatal les direccions dels dos sindicats negocien aspectes claus com el pacte salarial. I si això no avancés es plantejarien altres accions en un in crescendo. Les mateixes fonts ha recordat que és precisament quan hi ha recuperació econòmica quan es produeixen les grans mobilitzacions i fins i tot les vagues generals.