Aprovada l’esmena a la llei per evitar que les ‘falses cooperatives’ precaritzin l’ocupació

Les entitats que subcontractin obres, subministraments o serveis han de garantir les mateixes condicions de treball que el conveni provincial de referència

Tomeu Ferrer
 
 
 
En el sector carni proliferen cooperatives considerades falses

En el sector carni proliferen cooperatives considerades falses

En el marc del debat al Parlament en relació amb la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat, s’ha aprovat una modificació a la llei de cooperatives que pretén evitar els efectes de les ‘falses cooperatives’ especialment en el sector carni. L’acord ha comptat amb el suport dels grups parlamentaris de JxSí, CSQP i la CUP-CC, en total, 92 vots.

El canvi en la llei estableix que les cooperatives de treball associat que realitzen la seva activitat mitjançant la subcontractació d’obres, subministraments o serveis, han d’establir en els seus estatuts o en el reglament de règim intern l’obligació de garantir les condicions de treball del conveni sectorial de referència, especialment en matèria retributiva i de jornada, així com la protecció social dels treballadors i treballadores en termes equivalents al Règim General de la Seguretat Social.

La modificació de la llei pretén posar fre a una situació que havia arribat a ser crítica. En el sector carni hi operen cooperatives que de vegades tenen milers de socis. Però realment aquests teòrics partíceps tenen condicions laborals i salarials molt per sota de les del sector o de les empreses en les quals assumeixen part de la producció. Així, els treballadors de les entitats esmentades han de pagar-se des de les eines de treball fins a la roba de feina i també l’assegurança d’autònoms. Tot plegat precaritza la situació dels treballadors del sector carni, que veuen que, de vegades l’empresa en la qual treballen els acomiada i, al mateix temps, els suggereix que es facin socis d’una ‘falsa cooperativa’ si vol continuar tenint feina.

Els sindicats es congratulen

Els sindicats, CCOO, que s’ha afanyat a congratular-se de l’acord, com també UGT, han mostrat la seva satisfacció per la decisió. No obstant això, CCOO fa una crida als treballadors i treballadores per enfortir l’organització sindical en aquests sectors per fer efectius els seus drets laborals. Així mateix, insta la Inspecció de Treball a fer un seguiment intensiu per tal que es compleixi la nova llei.

El canvi de la llei de cooperatives va causar malestar a les entitats cooperativistes, que es van molestar per no haver estat consultades. També van criticar que es reformés la llei per aturar unes pràctiques incorrectes, però que la mesura afecti tot el sector, també els que fan es coses bé.

Al mateix temps, des del mateix àmbit cooperatiu, especialment des de la Xarxa d’Economia Solidària (XWS) es va impulsar un manifest contra la precarietat i les falses cooperatives, que ha aconseguit més de 300 adhesions, tant individuals com d’entitats de l’economia social.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*