El 42% dels afiliats a CCOO són partidaris d’un Estat Federal, un 40,3% independentistes i un 13,3% autonomistes, segons una enquesta sobre opinions i actituds feta a la militància del principal sindicat català.
Comissions Obreres de Catalunya fa abans de cada congrés una enquesta als seus afiliats. Els pregunta sobre les seves opinions i actituds sociopolítiques. Seguint els resultats es veu l’evolució del pensament d’almenys una part de la classe obrera organitzada.
De les dades corresponents a aquest any es desprèn que l’opció adoptada per la direcció en favor al dret a decidir de Catalunya supera de llarg el 80% dels que han respost. Si es mira amb més detall, els partidaris que Catalunya sigui un estat federat amb Espanya superen el 42%. En segon lloc queda l’opció independentista, amb el 40,3% i els partidaris de mantenir Catalunya com una comunitat autònoma són un 13,3%.
L’enquesta permet tenir una detallada radiografia de la militància de CCOO a Catalunya. Sobre un univers de poc més de 140.000 afiliats han contestat uns 9.000, dels quals es consideren fiables les respostes en uns 7.500. Es tracta d’unes respostes que donen un marge d’errada que supera de poc l’1,2%, molt inferior a les consultes demoscòpiques clàssiques.
Més a l’esquerra que la població
Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, explicava, en roda de premsa, que “a grans trets es veu que l’afiliació se situa més a l’esquerra que el conjunt de la població catalana”. Igualment afirmava que en l’àmbit de pertinença s’ha notat un increment del sentiment de catalanitat. L’estudi del sindicat es fa tradicionalment abans de cada congrés de Catalunya. Per això es comparen les dades amb les enquestes anteriors i en alguns aspectes amb els resultats del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat, especialment pel que fa a les opinions polítiques.
Un dels punts que ha suscitat més curiositat es refereix a les opinions respecte al fet nacional. Si es compara el resultat amb el de fa quatre anys es veu una evolució semblant a la que ha fet l’opinió pública catalana. Llavors, poc més d’un 30% dels afiliats a CCOO es manifestaven independentistes. L’augment és de gairebé 10 punts.
L’atur, principal preocupació
Cal dir que en l’ordre de prioritats dels membres de CCOO la definició nacional no és la primera preocupació. L’atur i la precarietat és el punt que més interessa. La relació Catalunya-Espanya és el punt cinquè sobre cinc.
El secretari general de CCOO de Catalunya considera que l’enquesta en el punt de la identificació nacional, ratifica les posicions adoptades pel sindicat en relació amb el dret a decidir. “Sempre hem dit que hi ha un conflicte polític sobre el qual s’ha d’actuar políticament. En aquest sentit hi ha diverses possibilitats, des de crear un estat nou fins a la federació o seguir amb l’estructura autonòmica, sobre les que el poble català hauria de poder-se definir”. En relació amb la posició de l’organització en l’àmbit d’Espanya, Gallego ha constatat que manté la posició favorable a un pacte federal, cosa que no variarà, en la seva opinió amb l’elecció del basc Unai Sordo com a nou secretari general: “fa anys que funciona el Galeusca, dins de CCOO i ens hem trobat molts cops amb els companys bascos i gallecs i coneixem tots les posicions respectives i pensem que sobre això no hi haurà problema”, ha dit.
ERC, el partit preferit; CSQE, coalició majoritària
Si es pregunta amb quins partits polítics se senten representats els membres del primer sindicat català, la resposta pot sorprendre. ERC és el partit preferit, amb un 24,8%, seguit de Poden amb un 23,8% i ICV amb un 19,8%. El PSC segueix de molt lluny amb un 8,9%. Això contrasta amb la preferència de fa quatre anys quan els socialistes se situaven molt per sobre, amb un 31% de les preferències. “Sens tenir la certesa científica, sembla que alguns dels que s’identificaven amb el PSC han passat a fer-hom amb ERC o amb Podem”, deia Gallego.
Però la política catalana funciona avui en acords multipartidaris. Si es consulta la identificació amb les formacions polítiques agrupades per grups parlamentaris es veu que Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP) és la que més adhesions aconsegueix, un 50,9%. En segon lloc hi ha Junts pel Sí, amb un 28,4%. Per la banda baixa la CUP té un 6,4% de les simpaties dels afiliats a CCOO, menys que la votació aconseguida al Parlament, que va ser del 8,21%. Ciutadans té un 4,7% de les simpaties i el PP un 0,7%.
Salaris indexats
L’enquesta fa diverses aproximacions que permeten veure, per exemple, que els militants amb més antiguitat al sindicat són més partidaris del federalisme, mentre que els més joves són més proclius a la independència. Igual passa amb el sexe, els homes són més federalistes i les dones més partidàries de l’Estat propi.
En clau més estrictament sindical els sindicalistes aposten per incrementar l’activitat de la inspecció de treball, que els salaris s’apugin en funció de l’IPC més que lligats a la productivitat. Si es pregunta per mesures per reduir l’atur la resposta majoritari és formar les persones que busquen feina, tot i que molt a prop hi ha de donar eines per trobar treball i millorar els serveis d’ocupació.