Notícia publicada originalment a Eldiario.es
Estadística, i oficialment, fa tres anys l’economia va començar a créixer. Encara que el 2014 va millorar un tebi 1,4%, el 2015 i 2016 el PIB ha avançat a taxes per sobre del 3%. “Recuperació econòmica impressionant”, n’ha
dit l’FMI recentment. I no obstant això, desenes de milers de treballadors són acomiadats en processos de regulació col·lectiva que realitzen les grans empreses que segueixen ajustant les seves plantilles. En els deu primers mesos de 2016 (últimes dades oficials) gairebé 20.000 treballadors van ser acomiadats en un ERO, pràcticament la mateixa xifra que en el mateix període de 2015. I les xifres seguiran pujant perquè en les últimes setmanes s’han anunciat voluminosos acomiadaments col·lectius.
Aquest mateix desembre es coneixia el tancament de la cadena de roba Blanco que suposarà posar als seus 850 treballadors al carrer. El tancament de Caramelo (amb 169 treballadors), els 132 acomiadaments de Promod a Espanya i l’ajustament a Electrodomèstics Miró (que va prescindir de 132 empleats) deixen clar que malgrat la millora del consum, al comerç li queda encara molt marge per sentir la recuperació.
Tan sols fa uns dies es va deixar en l’aire l’ajustament de plantilla de Banc Sabadell que, tot i que no s’ha concretat, parla d’altres 800 treballadors que farà fora de l’entitat en els mesos vinents.
La banca ha estat aquest any la que més ha utilitzat els processos de regulació d’ocupació, coneguts com a ERO, en un procés que sembla que seguirà durant els pròxims exercicis. La digitalització del sector tindrà com a primera víctima les seves plantilles i a principis d’any va anunciar processos que implicaven acomiadar fins a 4.000 persones tot i que després es van llimar aquestes xifres. En general els acords s’estan tancant amb prejubilacions i baixes voluntàries, el sector perd milers de llocs de treball. El Banc Popular, immers en una profunda crisi, va protagonitzar l’acomiadament col·lectiu de l’any, amb 2.592 empleats al carrer.
Novobanco, Caixabank i CEISS (que va prescindir de 850 persones en la seva plantilla) són altres de les entitats financeres que han seguit aprimant el seu capital humà. La tendència és imparable amb el continu tancament d’oficines.
Les telecos envelleixen i es fusionen
Un altre dels sectors que més ha laminat les seves plantilles és el de les teleoperadores. Els processos de concentració i l’envelliment de les seves plantilles, especialment la de Telefónica, ha reduït dràsticament el nombre d’empleats. Segons les estadístiques que publica l’CNMC amb el personal del sector, a mitjan semestre hi havia unes 56.000 persones treballant en la indústria de les telecos a Espanya, al voltant d’un 6% menys que en el mateix període un any abans.
Telefónica ha protagonitzat un gran ajust de plantilla per la via de les prejubilacions. Encara que va arrencar en aquest 2016 s’estendrà durant el següent exercici. D’antuvi, en aquest any s’han desvinculat de l’empresa 3.600 treballadors. Les condicions eren ser major de 53 anys i tenir 15 d’antiguitat a l’empresa. A canvi rep el 68% del seu sou fins a l’edat de jubilació.
L’altre gran ERO en el sector l’any va ser el d’Orange, que després de fusionar-se amb Jazztel va acomiadar a 435 treballadors. L’any anterior li havia tocat el torn a Vodafone que després de fusionar amb ONO acomiadar a un miler de treballadors. També relacionada amb el sector hi ha Ericsson, que va anunciar un ERO per a 281 treballadors en els seus centres de Madrid i Màlaga, en línia amb la reducció de la plantilla sueca.
La construcció no aixeca el cap
Altres grans empreses que van perpetrar ERO aquest any van ser Repsol (870) i les constructores i enginyeres com Sacyr (327), FCC (650) o Isolux Corsán (482). Malgrat que ja han passat anys de la crisi immobiliària aquestes empreses segueixen sense trobar l’equilibri en els seus negocis. També una filial d’Indra (participada en un 20% per l’Estat) va protagonitzar un dels grans acomiadaments col·lectius de l’any al fer fora 400 persones.
Almenys, la indústria no va ser tan colpejada pels ERO a aquest any com en exercicis anteriors. Destaca el tancament de Delphi (que fa components d’automoció) que originalment havia de deixar 536 persones al carrer (dels quals l’acció sindical ha salvat 208 llocs de feina), o a la planta de PSA de Vigo, on es va prescindir de 400 treballadors. També els 120 treballadors de l’enginyeria suïssa ABB. A més la federació industrial de la UGT (FICA) també va haver de fer un ERO en el qual va acomiadar a 110 treballadors. Més modest va ser l’ERO de CCOO a la Fundació de la Formació i Ocupació que va acomiadar a 58 treballadors.
Un sector que va trampejar bé la crisi, el farmacèutic, va veure com una de les seves empreses insígnia, Almirall acomiadava a 102 treballadors. Els mitjans de comunicació, que van patir un tsunami a partir del 2010, tampoc es van escapar enguany a la tisora, amb 160 acomiadaments a Unidad Editorial (editora d’El Mundo). També sembla que no cessa l’aprimament de la que va ser la primera aerolínia espanyola. Iberia va anunciar aquest 2016 un altre procés que afectarà 1.000 treballadors. L’enèsim a què s’enfronta la companyia.