L’economia catalana viu un fort procés de precarització. Això es veu clar amb les dades aportades per un estudi de la UGT. Segons aquest treball, tres de cada deu contractes temporals firmats tenen una durada inferior a un mes. D’acord amb aquesta lògica, segons l’informe del sindicat: “ombres de de la recuperació, l’ocupació i la contractació a Catalunya”, 8 de cada 10 llocs de treball que es creen corresponen al sector serveis. A més, en el darrer semestre el 36,1% dels contractes temporals no van arribar al mes de durada.
L’informe, presentat en roda de premsa per José Antonio Pasadas, responsable de polítiques sectorials de la UGT de Catalunya, constata que mentre la indústria va perdent ocupació al mateix temps es produeix un transvasament de llocs de treball a empreses multiservei, un nou tipus de societats creades molts cops per les Empreses de Treball Temporal (ETT). Aquestes empreses ofereixen molt sovint contractes amb una curta durada i amb condicions laborals precàries. Aquestes empreses tenen com a objectiu subcontractar tasques que abans realitzaven algunes indústries amb personal propi. La diferència rau en el fet que les empreses multiservei paguen aproximadament salaris un 50% inferiors als convenis sectorials dels àmbits on operen.
Pasadas, ha advertit que s’està produint una “terciarització” de l’economia que va en detriment de la qualitat de l’ocupació, ja que els contractes d’empreses multiservei substitueixen altres llocs de treball més estables de la indústria.
El sindicat ha constatat que el sector industrial suposava el 2007 el 20% del total de llocs de treball (553.979 afiliacions a la Seguretat Social), mentre que a hores d’ara només en representa el 16% (414.740 afiliats), cosa que ha atribuït al fet que almenys tres punts percentuals de l’ocupació s’han absorbit a través d’empreses de serveis mitjançant subcontractacions.
Pasadas ha fet èmfasi que aquesta problemàtica s’ha experimentat de manera especial en la indústria, un sector que tradicionalment ha destacat per la seva estabilitat laboral: el 2010, la durada mitjana dels contractes era de 137 dies, mentre que a hores d’ara ronda els 50 dies de mitjana.
L’informe de la UGT també alerta de l’increment dels “falsos autònoms” i calcula que el 30% dels autònoms haurien d’estar donats d’alta com a treballadors per compte d’altri.
El sindicat també ha estudiat on es produeix la rotació laboral. En aquest sentit, aquest fenomen vinculat amb la temporalitat ha crescut més entre els homes que entre les dones. Tanmateix encara és entre les dones on es dóna el nivell més important de rotació en els llocs de treball. En concret, els contractes de curta durada al qui més afecten és al col·lectiu de persones que tenen entre 25 i 44 anys, que tradicionalment era l’etapa de la vida laboral en què hi havia abans un més alt grau de fixesa i promoció. Per formació, els que més roten a la feina són els universitaris de primer cicle, un altre punt preocupant per al sindicat.