Les denúncies a empreses per incompliments de jornada i contractació de treballadors han crescut a Catalunya un 38% en els cinc primers mesos de l’any. En concret han passat de 4037 a 5.604 actes. La xifra, si es compara amb el conjunt del 2015, on les denúncies van sumar un 48% és molt elevada, segons va explicar la cap de la inspecció de treball, Mar Luz Batallé. Aquesta responsable ha assenyalat que hi ha moltes denúncies per “jornades que no són reals” –el treballador cotitza menys hores de les que treballa–, cosa que és una evident irregularitat.
Les actuacions sobre jornada i contractació tenen a veure especialment amb els casos de “persones que són contractades per fer 20 hores, però en fan 60”, segons va explicar, en una intervenció posterior, el secretari general del departament, Josep Ginesta. El mateix alt càrrec ha indicat que aquesta pràctica, pel que es veu està molt estesa en les relacions laborals, suposa una nova mena “d’economia submergida”.
En concret, la responsable de la inspecció de treball, una tasca que es realitza de manera mancomunada entre el govern central i la Generalitat, ha explicat que entre les actuacions vinculades amb els incompliments de jornada s’afegeix ara el que les empreses no tinguin el registre de jornada dels seus treballadors. Un requisit, que tot i no figurar en la llei, ara és plenament vigent com a conseqüència de la jurisprudència acumulada al respecte, ha dit Bataller.
El balanç de les actuacions de la Inspecció de Treball s’ha presentat en un acte en el qual han participat la consellera, Dolors Bassa, el secretari general, Josep Ginesta, i la cap de la inspecció, Mar Luz Batallé. Aquest és, va remarcar Bassa, el primer any en què es fa balanç de l’actuació de la inspecció a Catalunya.
El 2015 la inspecció de treball va obrir 57.153 expedients, dels quals 10.746 es van iniciar per una denúncia. De tota de les actuacions, el 49,6% van estar relacionats amb la Seguretat Social, i d’aquests el 65% per tenir treballadors no donats d’alta a la seguretat social. Segueixen les de seguretat i salut laboral, les de relacions laboral i les d’ocupació i estrangers.
Fruit de les actuacions de la inspecció 9.816 treballadors catalans van ser donats d’alta a la Seguretat Social. Aquestes accions són el resultat de les infraccions detectades i plasmades en les corresponents actes. En total es va aixecar 10.006 actes i la mitjana de les sancions corresponents se situa en 3.815 euros.
Quan fruit de les actuacions de la inspecció es constata que les empreses han tingut persones sense assegurar a la Seguretat Social o han cotitzat per unes quanties o per categories inferiors a les legals, la resolució de la Inspecció fa que es pagui la diferència. En concret, el 2015 l liquidació de quotes a la Seguretat Social va ascendir a 167 milions d’euros.
La consellera, Dolors Bassa, ha subratllat que la funció de la Inspecció de Treball va més enllà de l’activitat sancionadora, que suposa només una cinquena part de totes les actuacions, i ha assegurat que és un instrument que ha de permetre millorar la qualitat del mercat de treball, alhora que ha recordat que per a aquest any es preveu augmentar el personal vinculat a la Inspecció en 43 persones -entre inspectors, tècnics habilitats i personal administratiu–.
Precisament de cara a aquest any una de les prioritats de la inspecció de treball serà controlar les subcontractacions i les actuacions irregulars de les empreses multiservei. Segons ha declarat Ginesta. També, els pròxims mesos es posarà èmfasi en actuacions en el sector de l’hostaleria i especialment en el control de l’economia submergida.